După negocierile purtate noaptea trecută, la Mina Lonea, cu adminstratorul special al CEH, ortacii blocați în subteran de mai bine de 40 de ore au ieșit din mină, dar au decis să continue protestul în altă formă.
„[Continuați protestul la Lonea?] Da, da. [Sub ce formă?] Fiecare pe schimbul lui. Noi am fost schimbul 1, mergem acasă, vine schimbul 2 și tot așa, schimbul 3, schimbul 4, iară schimbul 1”, explică un miner.
„Am ieșit din 1, noi așteptăm schimbul 2. [Și în schimbul 1 ați lucrat sau ați stat doar la locul de protest?] Nu, nu m-am lucrat, am stat la grevă”, spune un coleg.
Pe de altă parte, la Vulcan, discuțiile purtate în subteran, noaptea trecuta, între mineri și o comisie de negocieri au avut rezultat. Deși au recunoscut că administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara nu a oferit nicio soluție la revendicările lor, oamenii au decis totuși să întrerupă protestul și să înceapă lucrul.
„Oamenii sunt încă nemulțumiți de situația în care ne aflăm, și nu cunosc nici astăzi dacă locurile lor de muncă vor fi salvate, mai ales după discuțiile pe care le-au avut ieri cu administratorul special care, spun eu, a vorbit destul de tranșant despre posibilitatea falimentului, despre posibilitatea denunțării contractului colectiv de muncă”, povestește Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.
Decizia minerilor de la Vulcan de a renunta la protest e strâns legată și de siguranța lor în galerii
„Oamenii sunt conștienți că dacă abatajele rămân în starea aceasta de inactivitate, riscul să își piardă acel loc de muncă prin aprinderea cărbunelui sau prin apariția unor gaze există”, mai spune Petre Nica.
Revolta sindicală s-a extins astăzi și la temocentrala Mintia, inclusă și ea în complexul energetic Hunedoara. Nemulțumiți de eventuale restructurări de personal, aproximativ de 200 de sindicaliși au protestat în curtea termocentralei. În urma protestului, 5 persoane din conducere și-au scris demisia.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș