Gheorghe Stanciu creşte albine de aproape 60 de ani. La 75 de ani, este unul dintre apicultorii respectaţi din vestul ţării. Are peste 70 de stupi. Târgul Internaţional de la Ghiroda este, pentru el, un bun prilej de a afla ultimele tehnici de creştere a albinelor, de a creşte randamentul stupilor şi de a vedea ce a mai apărut nou pe piaţă, dar ştie că sezonul 2014 poate fi distrus în orice moment: „Din punct de vedere al stupinei, zic că da, e ok, dar pot să ne dea peste cap următoarele trei zile. Dacă se schimbă timpul acum, brusc, şi va fi două-trei zile de frig, sub 0 grade, ne-a terminat“.
La fel ca şi el, şi mulţi dintre cei care au vizitat târgul şi au cumpărat diverse produse sunt tot apicultori. Ei au căutat unelte de care au nevoie ca să fie cât mai pregătiţi pentru acest an: -Ce anume căutaţi?, ”Faguri”, – Sunteţi apicultor, înţeleg, ”Mai puţin eu, pentru cumnatul meu, vreau să-l aprovizionez. Nu e din localitate şi am venit pentru el. Vrem să vedem cât mai multe şi să ne hotărâm asupra a ceea ce cumpărăm“, „Am căutat feronerie pentru stupi şi lucruri noi, măcar să le văd“, „Am luat rame, am luat mai multe”.
Producătorii au venit cu noutăţi la târg, pe lângă miere sau alte articole pentru stupărit: fie că este vorba despre medicamente, fie că le propun clienţilor alte produse obţinute de la albine, precum lăptişorul de matcă.
„Am adus la acest târg două produse pentru hrana albinelor. Un sirop, o turtă cu vitamine şi o turtă cu ceranon, un medicament“, „Recoltarea lăptişorului de matcă e cea mai bună metodă de a-ţi rentabiliza o stupină. Pentru miere alergi, încarci, descarci, colinzi pădurile, drumurile, transport şi nu ştii dacă vii acasă cu miere. Începe o ploaie şi în trei zile salcâmul s-a terminat“.
Judeţul Timiş este considerat un consumator de miere de albine, producţia anului trecut fiind de peste 600 tone, la un număr de aproximativ 35.000 de familii de albine. „Nu există an bun şi an rău, există apicultor bun şi apicultor rău. Apicultorii care au avut un miros bun, au avut un an bun. Şi în anii cei mai răi, tot facem o producţie medie pe stup ca să putem să amortizăm cheltuielile şi să avem un mic profit“, susține Casian Brebu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Timiş.
În ceea ce priveşte consumul de miere, românii consumă în medie, anual, 500 de grame de locuitor, în creştere faţă de acum zece ani. Faţă de media naţională, fiecare timișean consumă aproximativ un kilogram de miere pe an. Mai mult de jumătate din producţia de miere de albine realizată în România merge la export.