Oana are 11 ani, iar cel mai bun prieten al ei este Vuiet, un pur-sânge englez, cu care se antrenează de trei ori pe săptămână, dar participă şi la competiţii. Pasiunea pentru cai o are încă de la 5 ani. Satisfacţia premiilor câştigate, dar şi ataşamentul faţă de aceste animale i-au făcut pe părinţii Oanei să nu ţină cont de costuri, care uneori pot ajunge la mii de euro pe lună.
Un alt pasionat de călărie este Vadim Iavorovski. A fost călăreţ de lot naţional, iar de-a lungul anilor a câştigat numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale. Recunoaşte că sacrificiul cel mai mare pe care îl implică acest sport este cel financiar.
Vadim Iavorovski: "Echipamentele de top sunt foarte scumpe, o pereche de pantaloni buni sunt de la 200 de euro în sus, o şa foarte bună este în jur de 1000, 1000 şi ceva de euro, iar costurile următoare sunt costurile de concursuri, vitaminizare, potcovitul, un potcovit mai bun".
Dincolo de sumele importante de bani cheltuite, caii au nevoie şi de o îngrijire aparte.
"Trebuie dat în primul şi în primul rând la ore fixe. Şi asta înseamnă între 5 şi 3 mese pe zi. Deci trebuie să te ocupi, non-stop, 24 din 24, nu contează că este sărbătoare, că este duminică, este un suflet care trebuie hrănit", spune antrenorul Laura Holban.
Aproximativ 30 de cai şi călăreţi din tot vestul ţării au participat în acest sfârşit de săptămână la Cupa Herneacova.