Pentru cel mai tânăr zimbru de la Hațeg a fost respectată tradiția rezervației, potrivit căreia fiecare nume începe cu RO, de la România. La alegerea numelui au mai fost luate, însă, în calcul și alte aspecte.
„Micul zimbru îmbină moștenirea genetică românească a tatălui cu cea nemțească a mamei. Astfel că, normal, el a fost botezat Roland” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.
Cel care l-a botezat pe puiul de zimbru este chiar medicul veterinar al rezervației. Tot el dă asigurări că Roland se va dezvolta fără probleme.
„N-o să aibă probleme din cauza frigului, pentru că ei își reglează temperatura corpului, mai ales dacă ea are lapte, și hrana de aici de la rezervație, au o hrană bună”, explică Manasie Enășescu, medic veterinar.
Mezinul e apărat în permanenţă de masa sa ori de câte ori cineva se apropie de el.
„Mama l-a protejat de restul turmei, a stat la 10 metri de turmă, în primele ore, în prima zi, ăsta este comportamentul lor, ca celelalte femele să nu-l atace, să nu-l împungă sau să-i facă ceva”, mai spune Enășescu.
Nașterea puiului de zimbru vine după o perioadă grea pentru rezervația de la Hateg. Din cauza bolii limbii albastre, 7 animale de aici au murit anult trecut.
„Patru masculi și trei femele care ne-au decedat, a fost o perioadă și de încercare, pentru că am acumulat o experiență”, povestește Petre Crăciunesc, administrator Rezervație Zimbri.
„Sper să fie un semn al progresului în rezervația de zimbri. Rezervația, dacă îi oferi toate condițiile de hrană și confort de care au nevoie animalele, este imposibil să nu progreseze”, spuneIoan Crișan, director Direcția Silvică Hunedoara.
Rezervația de la Hațeg a fost înființată în 1959, cu doi zimbri aduși din Polonia. În lume mai trăiesc acum aproximativ de 3.000 de zimbri, cei mai mulți dintre ei, în captivitate.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș