Comasarea dintre Colegiul Energetic ”Ferdinand I” şi Grupul Şcolar „Tudor Tănăsescu“ a făcut ca zeci de săli de clasă, o sală de sport, laboratoare și mai multe ateliere să fie abandonate din luna septembrie 2013. O societate din Timişoara a câştigat în instanţă anul trecut despăgubiri pentru clădirile care i-au aparținut și în care a funcţionat Grupul Şcolar „Tudor Tănăsescu“. Pentru ele, Ministerul Educaţiei trebuie să plătească aproape 10 milioane de euro. Până să fie respectată decizia instanţei, primăria nu vrea să investescă niciun ban.
„Primăria municipiului Timişoara a evitat să facă investiţii majore în ultima perioadă pentru că nu ştim în ce fel se va finaliza această dispută între minister şi firma respectivă. În cazul în care acest patrimoniu va fi dat în plată sau redat firmei n-am putea să justificăm o investiţie importantă“, afirmă Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Conducerea Colegiului Energetic „Regele Ferdinand I“ a renunţat să folosească spaţiile celeilalte şcoli din cauza costurilor mari de întreţinere, astfel că acum acestea zac neutilizate. „Este vorba de nişte clădiri foarte mari care ar presupune doar încărcarea facturilor la utilităţi, motiv pentru care am şi renunţat la ele“, afirmă Patricia Pisano, directorul colegiului.
Spaţiile sunt generoase, dar până să investească municipalitatea vreun ban, se degradează. Peste 1.000 de elevi pot învăţa în cele 36 de săli de clasă ale fostului Grup Școlar ”Tudor Tănăsescu”. Lângă clădirea principală există un alt spaţiu cu opt laboratoare unde elevii pot învăţa cursurile practice. În acest moment, clădirile stau nefolosite.
Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Timiş vor să se mute în școala părăsită pentru că, în clădirea în care îşi desfăşoară în prezent activitatea, chiria este de aproximativ 4.000 de euro pe lună.
„Noi, trecând în revistă clădirile unde ar putea să se mute Inspectoratul Şcolar, care la rândul lui stă în chirie, pe lista respectivă am trecut şi această clădire fiindcă de acolo nu scoatem pe nimeni şi nu perturbăm procesul de învăţământ“, ne precizează Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct.
Nu este singura unitate de învăţământ din Timişoara aflată în această situaţie. În oraşul de pe Bega mai există clădirea fostei Şcoli Generale Nr. 9, care, de asemenea, stă nefolosită de mai mulţi ani.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche