Timișoara: proiecte care... ard înainte de perioada concediilor. Vezi ce a decis astăzi Consiliul Local!
Soarta parcărilor din zona centrală din oraș va fi supusă votului consilierilor locali începând cu ora 14. Mai precis, municipalitatea vrea să introducă din 15 august un tarif dublu față de cel de până acum în trei foste parcări cu bariere din zona centrală. Vorbim despre Piața Iancu Huniade, cea de pe Nikolaus Lenau și Piața Mareșal Ferdinand Foch. Prețul propus pentru un loc de parcare este de 3 lei pe oră în condițiile în care în zona centrală tariful este la jumătate.
Tot astăzi, consilierii locali se vor pronunța asupra închirierii unui spațiu din Parcul Copiilor unde va fi deschisă o terasă. De asemenea vor stabili contribuția financiară a autorităților locale la echipele BC Timba și ACS Poli Timișoara.
Printre cele 50 de puncte de pe ordinea de zi se numără și proiectul prin care RATT poate să închirieze spații unor agenți comerciali care să vândă produse alimentare în chioșcurile de bilete. Astfel că, dacă proiectul trece de votul consilierilor locali în 19 amplasamente RATT, timișorenii vor putea găsi pe lângă bilete si abonamente și cafea, înghețată sau răcoritoare.
UPDATE 1. A început iureșul votării proiectelor
Punctul 4 la ordinea de zi - Proiect de hotărâre privind conferirea post mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara domnului Wilhelm Muhle - a fost aprobat.
La punctul 6 - Proiect de hotărâre privind aprobarea desfăşurării în unele staţii date în administrarea RATT a unor activităţi de comerţ cu amănuntul, altele decât cele privind vânzarea biletelor, legitimaţiilor şi abonamentelor de călătorie - PDL vrea modernizarea ghișeelor înainte de a vinde produse alimentare. Amendamentul cu modernizarea ghișeelor a trecut cu unanimitate. A fost aprobat și întreg proiectul.
A fost aprobat și punctul 7: Proiect de hotărâre privind stabilirea folosinţei terenului în suprafaţă de 1.500 mp, la extremitatea Parcului Scudier, cu acces din Bv. Republicii, pentru SKATEPARK.
UPDATE 2. S-au mai votat câteva proiecte:
- Proiect de hotărâre privind atribuirea în concesiune a unei suprafeţe de 25 m.p. teren, situat în Timişoara, către Agenţia de Protecţia Mediului Timiş pentru amplasarea unei Staţii de monitorizare a calităţii aerului.
- Proiect de hotărâre privind atribuirea în folosinţă gratuită a unui teren în suprafaţă de 1539 mp către Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, în vederea construirii unui centru social-spiritual.
Punctul 13 - Proiect de hotărâre privind aprobarea amplasamentelor pentru scoaterea la licitaţie publică deschisă în vederea ocupării domeniului public cu standuri, tonete, cu destinaţia de comerţ stradal (legume-fructe si flori) şi rulote comerciale. Amendamentul ca toate tonetele și chioșcurile să fie aprobate de biroul arhitectului-șef pentru ca să fie în același ton cu clădirile din spatele tonetelor a trecut în unanimitate.
A trecut și punctul 18 - Proiect de hotărâre privind închirierea unui spaţiu din Căminul nr. 2 al Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I”, Timişoara, str. Renaşterii nr. 24/A, către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş pentru Secţia 1 Poliţie.
UPDATE 3. S-a aprobat Proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică deschisă, cu strigare, a unui imobil cu destinaţie comercială situat în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Municipiul Timişoara.
Adrian Orza: ”proiectul trebuia votat încă de anul trecut, de pe vremea asta”. Nicolae Robu: ”acum e cald, trebuie sa fie o apă, un suc, acolo spațiul va fi scos la licitație publică deschisă cu strigare”. Proiectul a trecut în unanimitate.
UPDATE 4. Punctul 27: Proiect de hotărâre privind mutarea activităţii de învăţământ a Colegiului Tehnic de Vest şi a Liceului de Arte Plastice Timişoara. Dezbateri încinse. În final, proiectul a fost adoptat!
Ce prevede proiectul?
”1.Mutarea activităţii de învăţământ a Colegiului Tehnic de Vest din imobilul situat în Timişoara, Bv. General Dragalina nr. 8- Bv.Regele Carol I nr. 11, proprietatea privată a Municipiului Timişoara, în imobilul situat în Timişoara Bv Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală S parţial+P+2E, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7956 mp , proprietatea publică a Municipiului Timişoara.
2. Mutarea activităţii de învăţământ a Liceului de Arte Plastice Timişoara din imobilul situat în Timişoara, B-dul Mihai Eminescu nr. 2 proprietatea Fundaţiei Caritatea prin retrocedare, în imobilul situat Timişoara, Bv. General Dragalina nr. 8- Bv.Regele Carol I nr. 11, compus din clădire cu D+P+2E şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 1578,00 mp, proprietatea privată a Municipiului Timişoara, inclusiv sala de sport situată în Bv.Regele Carol I nr. 11.
Mutarea unităților de învățământ, prevăzute la pct.1 si 2 se va realiza în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de consiliu local”.
Colegiul Tehnic de Vest să rămână la locul său, susține grupul PDL, iar dascălii din sală au aplaudat!
Anterior, într-o conferință de presă la PDL, s-a afirmat că mutarea Liceului de Artă în spațiul Colegiului de Vest ar favoriza abandonul școlar, asta pentru că cea mai mare parte a elevilor din Colegiul de Vest sunt navetiști. Mutarea, spunea PDL, se face numai pentru a satisface dorințele părinților de a învăța copiii lor în centru, e o discriminare între elevi!
PDL spune că dacă e spațiu excedentar la Colegiul de Vest să se dea la Colegiul Bănățean! Robu: nu e vorba despre discriminare, asta e singura soluție!
Primarul Nicolae Robu: pentru navetiștii de la Colegiul de Vest putem pune transport de la gară la școala. Vom muta și o parte din Colegiul Bănățean pentru a învăța copiii dimineața. Mutarea nu e făcută numai să fie făcută! dacă are cineva o soluție să spună!
Profesor de la Colegiul de Vest: nu poți să te gândești decât la manipulări! nu o sa mai vină copiii la școală, cei de la sat!
Viceprimar Dan Diaconu: s-ar putea ca ultima soluție pentru Colegiul de Vest să fie desființarea! pentru că sunt puțini copii care aleg să meargă acolo. Directoarea de la ”Arte”: suntem unicul liceu de arte plastice din județ, niciodată nu am vrut să aducem dezavantaje altor colegi, dar avem datoria față de copii să își cultive și să își dezvolte aceste abilități!
Ciprian Jichici - PNL: nu vă permit ca dumneavoastră să mă acuzați pe mine de trafic de influență, îmi pare rău că dați un exemplu penibil copiilor!
Robu: nu e spațiu adecvat la Generală 9 pentru liceul de arte! trebuie să înțelegeți, avem nevoie de soluții radicale, trebuie să facem școală cât mai eficient!
Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru si 4 impotriva!
UPDATE 5. Alt punct așteptat: proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor în municipiul Timişoara. Vom avea trei zone de parcare speciale în centrul orașului, cu 3 lei pe oră!
”Se impune instituirea unor zone de parcare speciale, denumite zona 0 (verde), în următoarele locaţii: P-ța Iancu Huniade (Parcare Modex); str. Nikolaus Lenau; str. Maresal Foch Ferdinand (Parcare magazinul Bega). De asemenea, în zona 0 (verde) se impune stabilirea unor tarife mai ridicate astfel încât să asigure un grad cât mai mare de rotaţie a utlizatorilor.
Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi de lucrările care se execută în mai multe zone ale oraşului, propunem:
- modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Municipiului Timişoara, conform Anexei 1.
- aprobarea tarifelor pentru anul 2013 pentru zona 0 (verde), după cum urmează: 3 lei/1 oră pentru Vouchere şi 0,75 euro/1 oră + TVA pentru SMS”, se arată în referatul ce însoțește acest proiect.
Proiectul a fost supus la vot și a trecut!
UPDATE 6. Alt punct de pe ordinea de zi care atrage atenția: 42! Este vorba despre circulația bicicletelor în Piața Victoriei și strada Alba Iulia. Proiectul a căzut, avea nevoie de 14 voturi, au fost însă numai 11!
Ce prevede proiectul privind ”completarea anexei la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, modificată si completată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 206/26.05.2009”?
”Se interzice circulaţia pe biciclete în Piaţa Victoriei şi strada Alba Iulia din Municipiul Timişoara în perioada 01.05 - 31.10 a fiecărui an, în intervalul orar 18:00 - 22:00, fără avizul Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. În perioada de interdicţie bicicliştii pot folosi rutele alternative asigurate de municipalitate în zonă sau pot traversa Piaţa Victoriei şi strada Alba Iulia pe lângă bicicletă".
Nerespectarea prevederilor (...) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 100-200 lei”.
Nicolae Robu: Piața Victoriei și strada Alba Iulia sunt foarte aglomerate, mulți cetățeni se plimbă acolo în liniște și fără stres, există teribiliști care crează mari neplăceri! Propunerea e extrem de moderată, ea vine să interzică faptul ca Piața victoriei și strada Alba Iulia să fie traversate de la 1 mai la 31 octombrie, între orele 18 și 22. Eu cosider că propunerea făcută e echilibrată.
Primarul Timișoarei: trebuie să ne bucurăm că se folosește bicicleta! Trebuie să extindem rețeaua de piste pentru biciclete, dar să nu cădem în extrema cealaltă, sa ne permitem să așteptăm să se întâmple o nenorocire și apoi să luăm măsuri, riscurile sunt foarte mari. Stăteam la McDonald's și unul făcea slalom printre trecători. Am mers spre Catedrală și m-am întâlnit cu un grup care mergea pe lângă biciclete, au zis că li se pare normal să meargă pe langa biciclete. Să nu fim populiști, ci raționali!
Adrian Orza: Am încercat să facem piste de biciclete în Piața Victoriei, nu am putut.
Proiectul a căzut! Din 17 consilieri, 11 au votat pentru și unul s-a abținut. Pentru a trece, proiectul avea nevoie de 14 voturi favorabile. Robu: proiectul rămâne încă o altă ședință, când vom fi mai mulți.
UPDATE 7. Viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu a vorbit în direct, în cadrul știrilor Digi24 Timișoara, despre proiectele votate astăzi în ședința CLT
Dan Diaconu a argumentat mutarea Colegiului Tehnic de Vest şi a Liceului de Arte Plastice, care a declanșat atâtea discuții, a venit cu informații legate de parcările din zona zero a Timișoarei, care anterior aveau bariere și a abordat și problema bicicliștilor din Piața Victoriei și strada Alba Iulia - un proiect care nu a trecut.
Reporter: Sorina Covlea
Operator: Viorel Jiva, George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche
- Etichete:
- timisoara
- proiecte
- liceu de arte plastice
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News