Zidurile unui hamam, găsite la doi metri adâncime în pământ, în Piața Libertății, vor fi expuse în aer liber. Asta după ce vor fi tratate cu soluţii speciale pentru a rezista ploilor şi zăpezilor.
Centrul Timişoarei se va schimba cu totul. În locul maşinilor şi a asfaltului vechi, se va face o piaţă pietonală, cu pavaj modern, bănci, spatiu verde, un adevărat loc de promenadă. În plus, autorităţile vor să îi atragă pe turişti cu un muzeu încorporat. Este vorba de băile turceşti, construite în secolul al XVII-lea. Arheologii spun că hamamul era preţuit de turci, fiind a doua contrucţie importantă din viaţa lor.
”Aducerea la zi a zidurilor ar fi benefică pentru că ar permite vizitarea lor de către timișoreni, de către oricine vizitează orașul nostru”, afirmă arheologul Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Oamenii locului văd cu ochi buni viitorul punct de atracție al oraşului. Unii chiar își imaginează cum va arăta piața: ”În așa fel încât să fie vizibil pentru toată lumea care circulă în zona respectivă. Să fie luminat zi și noapte, să fie descoperite zidurile, făcut un planșeu jos care să nu incomodeze și deasupra cu sticlă”, ”Sunt de acord să fie conservate, fiindcă, numai așa putem să avem o tradiție, numai dacă conservăm. Dacă distrugem, nu avem nimic”.
Săpăturile au scos la lumină un adevărat oraş turcesc, cu moschei, băi, nenumărate indicii ale unei comunităţi înstărite. Astfel, autorităţile au hotărât să schimbe planul inițial de amenajare şi să aducă în prim plan vestigiile care s-au conservat cel mai bine.
”Varianta de lucru pe care o avem acum pe masă, pe planșetă, prevede realizarea unei suprafețe de circa 300 mp, de formă circulară”, ne precizează arhitectul Radu Mihăilescu.
Pentru ca vestigiile să fie transformate în obiective turistice, autorităţile vor fi nevoite să aloce mai mulţi bani pentru amenjare.
”Pentru anumite amenajări, sumele vor crește. Dacă noi, acum, dorim să facem anumite amenajări speciale, pentru a pune în valoare descoperirile, evident că acele amenajări vor trebui să fie suportate din veniturile proprii”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Săptămâna viitoare, proiectul va fi trimis la Ministerul Culturii pentru aprobare.
reporter: Ioana Sapianu
operator: T. Alasu/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche