”Foarte aglomerat, nu aglomerat. Primul venit, primul servit. Proprietarii de la mansarde aglomerează zona. Cât se stă în medie după un loc de parcare. La noi în bloc, din 20 de familii, 4-5 sigur nu avem loc de parcare” - Asta spun unii timișoreni din zonele Dâmbovița, Lipovei sau Soarelui, unde în ultimii ani, zeci de blocuri au fost mansardate. Oamenii caută minute bune un loc de parcare și se bazează pe noroc atunci când trebuie să își lase mașinile peste noapte.
”Nu vedeti că nu e loc să treacă o mașină, sunt peste tot pe stradă parcate. Numai si numai mașini”, ”Constructorii de mansarde erau obligați de lege să facă și locuri de parcare. Da de unde, niciun loc de parcare. Multe se spun, puține se fac, asta e legea la noi”, susțin alți locatari, abordați de echipa Digi24 Timișoara.
”Proiectul de hotărâre din 2007, care e valabil și acum spune că, pe lângă mansarde, trebuiau trasate și locuri de parcare. În 99,99% din cazuri, aceste locuri nu s-au realizat. Pentru că în Timișoara nu mai ai unde să faci locuri de parcare în jurul blocurilor. Este o problemă”, afirmă Petru Olariu, președintele FALT.
Și aleșii locali recunosc că este o problemă, în condițiile în care 408 de blocuri au fost mansardate până acum în oraș. Nimeni nu i-a întrebat însă pe constructori dacă au realizat sau nu şi locuri de parcare. Nicio sancțiune nu a fost aplicată.
”Au fost povești din partea celor care au făcut o afacere din asta, că vor face locuri de parcare, dar nu au făcut nimic”, este opinia primarului Timișoarei, Nicolae Robu.
”S-a încălcat prevederea din hotărârea de consiliu local, care prevede ca, pe lângă mansardele existente, să fie create și locuri de parcare corespunzătoare”, afirmă și Ștefan Sandu, consilier local.
Un nou regulament, care stabilește reguli mai stricte pentru construcția mansardelor, va fi votat în următoarea ședință de plen a consilierilor locali.
reporter: Sorina Covlea
operator: V. Jiva/ A. Hrișcu
editor web: Călin Țenche