Pe perete din față m-am preocupat în special de o mână, care simbolizează metoda noastră de a lucra, de a face, becul de altfel și filamentul lui îi dă practic lumină. Pentru realizarea acestei opere de artă stradală au fost necesare nu mai puțin de opt zile. Rezultatul îi aparține lui Alex Baciu, un tânăr de 29 de ani, care s-a inspirat din tema unui oraș al energiei.
”Am folosit niște elemente care mi se par comune, și în legătură directăr cu evenimentul cum ar fi becul, stâlpul, pasărea care stă mereu pe un stâlp și natura,bradul ca simbol”, afirmă Alex Baciu, artist plastic.
”Suntem deja la peste 20 de astfel de posturi retransformate, din clădiri utilitare, în opere de artă urbană”, explică Radu Coșarcă, director relații externe companie privată.
Operele de artă stradală ne duc cu un pas mai aproape de titlul de Capitală Culturală Europeană, cred timişorenii: ”Vom câștiga titlu de Capitală culturală Europeană cu desăvârșire. Suntem deosebiți față de alte orașe? Prin ce anume? Suntem, prin istoria pe care o avem și pe care o putem valorifica”, ”Este o mândrie pentru noi toți, care trăim aici”, ”Mă bucur, cu toate că eu nu sunt timișoream, dar sunt de 40 de ani aici, mă bucur foarte mult, este un oraș foarte frumos și foarte curat”.
În 12 noiembrie 1884 în orașul de pe Bega erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric, care, la vremea respectivă, aveau filamentul din cărbune. Din acea zi, Timișoara a devenit primul oraș din România, dar și de pe întreg continentul european, cu străzi iluminate electric.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche