Între 40 și 50 de bani. Acesta este prețul actual la kilogramul de porumb. Din acest motiv, dar și din cauza umezelii, ca urmare a ploilor, mulți dintre fermierii din Timiș au preferat să își lase producția pe câmp. Aceștia speră că în următoarele două săptămâni vor avea mai mult noroc, măcar la vreme.
”În total, am 18 hectare și nu am recoltat deocamdată nimic, pentru că starea de umiditate a porumbului nu ne dă voie. La 20,5%, la 19.5 % nu putem recolta”, ne spune Viorel Ruen, fermier.
Dacă aleg varianta uscării și depozitării la comercianți, își pot lua ușor gândul de la profit, iar dacă îl depozitează așa cum este cules de pe câmp, jumătate din producția în sine va fi compromisă de mucegai.
”Sunt mulți fermieri care nu au spații de depozitare și nu se poate depozita porumbul la umiditate peste 15 %, pentru a se păstra. În cazul acesta, trebuie ori să la cineva care are uscător, să îl usuci. Prețurile sunt destul de piperate pentru uscare. De asemenea, prețul de vânzare fiind extraordinar de scăzut ne face pe noi, deocamdată, să așteptăm miracole”, afirmă un alt fermier, Samson Popescu.
Iar uscarea costă mult. Pentru a scădea umiditatea porumbului de la 20 la 10%, de exemplu, se plătește 30 euro pe tonă. Doar că acest procedeu ar usca și buzunarele femierilor. Nici să îl lase pe câmp la nesfârșit nu pot, pentru că va fi atacat de dăunători.
Jumătate din recolta de porumb a acestui an se află încă pe câmp. Fermierii așteaptă zile mai bune, dar și un preț mai bun. Acum, fermierii speră ca ploile să se rărească până e finalizată campania, ca mai apoi să înceapă semănătura de toamnă, care și așa a fost întârziată.
Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Cosmin Pârlogea
Editor web: Călin Țenche