Mormanele de deşeuri pe care le vedeţi în spatele meu sunt depozitate aici pentru a fi sortate. Dacă în jurul staţiei aerul este greu de respirat, atunci când bate vântul, mirosul înţepător este transportat până în localitatea vecină, aflată la 3 kilometri distanţă.
Petre Floricel şi-a ridicat casă în Chişoda cu gândul că va scăpa de poluarea din Timişoara. Însă, din cauza mirosurilor insuportabile aduse de vânt, de la kilometri distanţă, nici aici nu se poate bucura de aer curat.
"Când bate vântul pe o anume direcţie, adică direct de a staţia de depozitare a deşeurilor a oraşului acest geam nu se poate deschide. Ori deschid capacul de la gunoi şi pun capul ori deschid geamul este acelaş lucru. Poate mai rău, dacă deschid geamul", ne-a spus Petre Floricel, un locuitor din Chişoda.
Timişorenii care locuiesc în zona Steaua-Fratelia sunt şi mai afectaţi de mirosul provenit de la gunoaie. Oamenii se plâng de ani buni de această situaţie, fără ca cineva să ia măsuri.
Inge Kron, preşedintele de cartier Steaua-Fratelia: "Mai ales în ultimul timp, simţim miros de ars, două zile la rând. Am spus acest lucru şi la şedinţa noastră de cartier, nu am primit niciun răspuns. Noi, de la început, ne-am opus construcţiei acestei staţii de sortare.
Staţia de sortare a deşeurilor, aflată la marginea Timişoarei aproape de zona rezidenţială, este deschisă din anul 2010 şi, potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu, are acordul de mediu necesar funcţionării. Problema este că în România nu există o lege care să reglementeze poluarea olfactivă şi implicit limitarea mirosurilor.
Reprezentanţii societăţii de salubrizare din Timişoara spun că se întâmplă uneori ca mirosurile ce provin de la staţia de sortare a deşeurilor să fie deranjante.
"În anumite zile, dacă există un incident tehnic, se întâmplă să întârziem câteva ore degajarea deşeurilor şi prelucrarea lor, dar sunt accidentale", declară Marcel Petrişor, director tehnic în cadrul Retim.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara, în subordinea căreia se află societatea de salubrizare, vin doar cu promisiuni.
"Durerea oamenilor trebuie luată în seamă. Nu poţi să trăieşti într-un oraş cu mirosuri neplăcute. Categoric că trebuie să se găsească soluţii", spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Primarul municipiului Timişoara a cerut Gărzii de Mediu să identifice marii poluatori din Timişoara, chiar şi pe cei care poluează olfactiv. Fără o legislaţie în domeniu, însă, autorităţile nu pot face are lucru.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor Web: Răzvan Bulacu