Terapia cu ajutorul cailor și concertul de muzică clasică oferit de un quintet i-a ajutat pe copii să își găsească liniștea interioară și încrederea în sine. Micuții cu autism, sindrom Down, tulburări intelectuale sau probleme locomotorii au avut parte de relaxare maximă alături de părinții lor:
”Noi nu avem decât cuvinte de laudă. Noi suntem și mari melomani... Răzvi. Venim și la căluț în fiecare săptămână. Rezultatele se văd”,
- O ajută, ce credeți? ”Nu știu. Vedem. Vorbim după ce se termină”. Vreți să o mai aduceți? ”Cred că da”,
”Și alte organizații să mai facă asemenea evenimente să participe și să se bucure acești copii”.
Prezent la eveniment, medicul timișorean Violeta Stan spune că rezultatele terapiilor de acest fel sunt uimitoare.
”Persoanele cu tetrapareză spastică de exemplu sau cu sindrom extrapiramidal care nu pot călca, care nu vor merge niciodată simt mersul, ceea ce e fantastic”, spune Violeta Stan, medic neuropsihiatru.
Erika Weisz este unul dintre puţinii români care s-au specializat în terapia cu cai. A studiat această metodă în Italia, iar acum oferă ședințe de hipoterapie cu ajutorul cărora micuții învaţă să se descurce fără sprijinul altcuiva.
”Hipoterapia are foarte multe efecte. Liniștește copilul, șterge elementele autiste, relaxează musculatura, ameliorează echilibrul, are o grămadă de efecte benefice, însă în seara asta a fost potențată hipoterapia de efectele muzicoterapiei”, afirmă Erika Weisz, medic terapeut.
Cunoscută în alte părți încă din antichitate, hipoterapia a ajuns să fie folosită, în zilele noastre, și în România. Ea reprezintă o șansă pentru persoanele cu dizabilități.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche