Comparativ cu anul trecut, cum au fost subiectele?, a fost întrebat invitatul în platoul știrilor Digi24 Timișoara. Asta, pentru că foarte mulți elevi spuneau că au fost extrem de ușoare, că au ieșit din sala de examinare după o o oră... cel puțin la matematică, însă nici de română nu s-au plâns!
"Subiectele, în ultimii ani, au cam aceeași structură, deci subiectele nu vin cu ceva foarte spectaculos sau foarte nou. Însă pot fi diferențe la anumite subpuncte, care pot fi mai dificile sau mai puțin dificile. În acest an școlar, la acest examen, poate aceste subpuncte de la niște subiecte au fost mai rezonabile și n-au fost atât de dificile ca și cele din anii precedenți".
Are acest grad redus de dificultate menirea de a-i ajuta pe elevi să obțină note mai bune?, a încercat să afle colega noastră Iulia Pop.
"Nu neapărat. Aici e vorba de dificultatea acestor subiecte pentru elevii mai slab pregătiți. Că elevii buni și la subiectele din anii precedenți, când au spus că au fost mai grele, poate n-au obținut nota 10, dar peste 9 au obținut foarte mulți elevi. Dar acum este vorba de a ajunge la 5 și cred că acolo este miza. Și dacă numărul subpunctelor prin care se ajunge mai ușor la nota 5 este mai în favoare elevilor - adică nu se fac așa de multe calcule, calculele sunt mai rezonabile, mai ușoare pentru fiecare elev - atunci, sigur, putem vorbi de o promovabilitate mai mare. Și elevii care sunt pe la 6-7 poate reușesc să ajungă la nota 8. Așa, per total, și notele, mediile, vor fi mai bune ca și în anii precedenți, dar nu cred că va fi un salt foarte spectaculos", a răspuns Francisc Kiss.
Rezultatele pe care le obțin elevii la Evaluarea Națională reprezintă 50% din nota de admitere la liceu, restul fiind reprezentat de media din clasele V-VIII. Elevii vor afla rezultatele de la Evaluarea Nationala in 29 iunie. Candidații nemultumiți vor putea depune contestații, iar rezultatele finale vor fi afișate în școli în 3 iulie.