Reprezentanţii asociatilor studenţeşti din Universitatea de Vest şi Politehnica vor mai mulți bani pentru burse și vor fonduri pentru amenajarea spațiilor de studiu.
„O mare problemă este valoarea şi cuantumul bursei. Pentru că, conform legii, bursa trebuie să acopere cheltuielile de cazare şi masă pentru o lună întreagă. Asta ar însemna ca bursa să fie în jur de 570 de lei pe lună, iar la noi o bursă socială este de 200 de lei pe lună", afirmă Vlad Cherecheș, președintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara.
„Din punctul nostru, ar trebui să se investească mai mult în laboratoare. Să se mai updateze şi programele sunt foarte vechi, unele dintre ele", dorește Raluca Grosu, coordonator departament Liga AC, Universitatea Politehnica Timişoara.
De partea cealaltă, rectorii universităților timișorene se plâng că, din bugetul pe care îl au, acoperă cu greu cheltuielile unităţii de învăţământ, precum salariile cadrelor didactice şi chiar utilităţile.
Paul Pîrșan, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, ne precizează: „Practic de-abia acoperim salariile şi nu integral din alocaţia bugetară".
Marius Raica, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, ne oferă o cifră: „5 milioane de euro. Ei, această sumă trebuie să acopere în mare parte reparaţiile, întreţinerea, utilităţile care ştim toţi cât costă, mi se şi face rău când vînd facturile de la Enel, apă şi aşa mai departe, la modul figurat".
Universitarii acuză finanțarea mica a sistemului de învățământ ca fiind unul dintre principalele motive pentru care instituțiile de învățământ superior nu au fondurile necesare prin care să susțină și salariile profesorilor, și cererile studenților, și investițiile.
reporter: Miodrag Hojda
operator: C. Pîrlogea/M. Pop
editor web: Călin Țenche