50 de stâlpi obișnuiți de iluminat stradal au fost înlocuiți cu stâlpi pe care au fost montate lămpi cu LED-uri de ultimă generație. În prezent, două cartiere din Deta sunt iluminate după acest sistem.
”În această zonă am schimbat 27 de stâlpi. La ora actuală, după cum se poate constata acești stâlpi sunt complet noi, sunt stâlpi complet dotați”, spune managerul de proiect.
Curentul este produs cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, iar energia electrică este înmagazinată într-o baterie. Dacă timp de șapte zile soarele este ascuns de nori, alimentarea lămpilor va trece automat pe vechiul sistem, astfel că orașul nu va rămâne fără iluminat public.
”Da... m-am gândit că dacă se încarcă de la soare normal că se reduce factura și mi se pare o idee foarte bună”,
- Ați văzut că s-au schimbat becurile în această zonă? ”Da, am văzut că aici stau, în zonă. Știți despre ce e vorba? Lumină mai mare”,
”Păi e foarte bine dacă ai facturi mai mici”.
”Prin schimbarea sistemului de iluminat, noi practic am redus consumul de curent cu 8% la nivelul orașului Deta”, explică Ioan Iovan, asistent manager în cadrul proiectului.
Administrația locală își propune să continue acest proiect și speră ca, pe viitor, toate lămpile care funcționează cu sodiu și mercur să fie schimbate în unele cu LED.
”Acest lucru, pentru locuitorii din acele cartiere, înceamnă un lucru deosebit. Este ca și ziua. Pentru mine, ca primar, nu este chiar așa pentru că mai am vreo patru cartiere în oraș care sunt supărați și mă tot întreabă când primesc și ei aceeași lumină ca și ceilalți”, ne-a declarat Petru Roman, primarul orașului Deta.
Punerea în practică a proiectului la Deta a costat peste 250 de mii de euro. Stâlpii cu panouri solare vor reduce factura de curent a primăriei cu circa 4.000 de euro pe lună.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche