Mariana Bahrim este una din miile de persoane trecute acum în evidenţele AJOFM ca fiind şomeri fără acte. Femeia a lucrat ani la rând ca agent imobiliar. După ce a rămas fără loc de muncă nu a mai fost interesată de ajutorul financiar pe care i-l oferea statul: ”Imediat ce firma a dat faliment nu am fost înregistrată la șomaj. M-am recăsătorit cu un cetățean italian și acum trăim din pensia lui, și el are o pensie de invaliditate. Nu cred că mai găsești ceva de lucru”.
În aceeaşi situaţie sunt și alți timișeni. Oamenii încearcă să se descurce cum pot. Pentru un venit lunar, unii au ales chiar să practice alte meserii decât cele pentru care au studiat: ”Să mai crească salariile, că e prea mic, pentru 200 de euro pe lună, e prea mic. Și eu mi-am pierdut locul de muncă și mă ocup de agricultură”.
Alţii au plecat în străinătate: ”Unde se duc ei să lucreze, în Austria, oriunde, Spania”, - De ce? ”Sunt bani mai mulți”, ”Ar trebui să se integreze în muncă. Dar nu le convine salariul. Salariul este mic și nu le convine să lucreze pe un salariu mic”.
Numai în Timiş sunt numeroase cazuri pe care le-au descoperit inspectorii AJOFM după ce au bătut din poartă în poartă, timp de o lună și jumătate. În Jimbolia, Deta și Lugoj au fost identificate peste 1.000 de persoane.
”Este fabulos ce se întâmplă aici, să avem o rată a șomajului atât de mică și o populație cu probleme, cu dificultăți financiare. Nu au o educație și nimeni nu îi vrea”, spune Cezar Nicoleanu, coordonatorul studiului pe piața muncii.
Studiul realizat de angajaţii AJOFM arată că, din cei 1.000 de șomeri fără acte din Timiş, aproximativ 27% au absolvit școala generală, 6,78% au absolvit o formă de învățământ superior, iar 22,43% nu au terminat nici măcar clasele gimnaziale.
Situația nu este cu mult diferită nici în județul Arad, unde numărul celor care nu au un loc de muncă, dar nici nu figurează pe lista şomerilor trece de 4.500. Şi aici cei mai mulţi nu au absolvit nici măcar şcoala generală. ”Problema analfabetismului și a educației precare este o problemă pe care noi sperăm ca sindicatele și Ministerul de resort să o rezolve. Noi o constatăm”, afirmă Marcel-Dumitru Miclău, director ANOFM.
”Un angajator își asumă un astfel de risc pentru o persoană care nu are studii? Nu, tot timpul, când ai de unde să alegi, mai bine alegi decât să culegi. În momentul în care ai de ales între o persoană care are 12 clase și una care are 8 clase, clar că o alegi pe cea care are 12 clase”, afirmă Mihai Dănilă, reprezentant resurse umane.
Timișul, cu 1,58% şi Aradul cu 3,9% se numără în prezent printre judeţele cu cea mai mică rată a şomajului din ţară. Reprezentanţii AJOFM susţin, însă, că statisticile se vor schimba după ce noile cifre vor fi centralizate.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche