Cu ajutorul liniei automate, recipientele în care este aşezată mâncarea sunt umplute rapid, astfel că în mai puţin de cinci minute, 10 porţii sunt gata să fie transportate în saloane. O uşurare pentru personalul de la bucătărie. ”Mergeau mămicile cu vasele lor, cu mâncarea pe scări, se pot întâmpla accidente. Nu se pot încurca, regimurile se respectă, sunt clar pregătite, fiecare copil îşi are tava”, spune Melinda Obrad, asistent dietetician.
Înainte ca acest sistem să devină funcţional, mamele pacienţilor veneau cu farfuriile lor la bucătărie pentru a duce mâncare micuţilor. Cele care nu puteau să plece din salon aşteptau infirmiera care venea cu găleata lângă patul pacienţilor. Gabriela Dancu ştie cum foarte bine cum era înainte, deoarece nu este la prima vizită în spital, cu fetiţa sa în vârstă de un an: ”Înainte trebuia să coborâm noi. La fiecare masă trebuia să facem în aşa fel încât să lăsăm copilul în siguranţă, să urcăm cu mâncarea şi dura, dura mult pentru că se aglomera jos, era coadă”.
Infirmierele nu mai sunt nevoite nici să facă mai multe drumuri. Pe un singur cărucior încap porţiile pentru întreagă secţie. ”Regim (n.r. - arată tăvile) la copil mic şi regim comun la copiii mai mari şi la mame, fără etichetă. Luăm tăviţa şi dăm şi la copil, şi la mămică. După aceea le adunăm toate din saloane şi le aducem aici”, afirmă Geta Surugiu, infirmieră.
Bucătăria unităţii dispune şi de o maşină de spălat vase performantă. ”Este una să meargă mama sau copilul, dacă e mai mare, cu gamela şi să i se toarne câte un polonic de mâncare şi alta este să primească mâncarea la pat în condiţii de maximă igienă, pentru că maşina de spălat nu doar spală, ci şi dezinfectează”, ne-a declarat Ovidiu Adam, managerul Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara.
Peste 250 de pacienţi beneficiează de noile dotări ale spitalului. Copiii născuţi prematur, dar şi bolnavii din Secţia de Distrofici a unităţii, au propria bucătărie cu alimente speciale.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche