Ancheta condusă de Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti este în plină desfăşurare, iar situaţia Spitalului de Copii rămâne complicată. De mai bine de un an, pe rolul instanţei, există o acţiune iniţiată de autoritățile locale prin care cer înapoi spațiile retrocedate. Chiar au câștigat la ultima înfățișare în fața justiției, în luna martie, dar proprietarii au făcut recurs.
„Pentru corpul nou construit era imposibilă retrocedarea pentru că n-a fost construit în vremea respectivă, pe de altă parte, pentru corpul vechi, proprietarul acestui corp era o societate, Anonimul , o societate pe acţiuni în chirurgie, iar legea spune foarte clar că moştenitorul unuia dintre acţionarii unei societăţi nu poate să primească în natură un astfel de imobil. Eventual poate să primească despăgubiri", afirmă Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Iar până când se va găsi o soluţie care ar putea să-l determine pe proprietar sa renunte la clădire, tot Spitalul de Copii e bun de plată. A achitat recent o datorie de 500.000 de lei, drept chirie restantă, către cel ce deţine spațiul.
„Am fost implicaţi ca spital într-un număr de procese având ca obiect iniţial exact această clădire şi retrocedarea ei, iar mai apoi, o chirie care s-a pretins de către principalul contestatar şi care a dus, într-un final, la executarea silită a spitalului nostru în urmă cu o lună şi jumătate", precizează, pentru Digi24 Timișoara, Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu" Timișoara.
Problema e departe de final. Tocmai de aceea, autorităţile locale nu au mai aşteptat ca instanta să ia o hotărâre definitivă. Se fac demersuri pentru construirea unui nou corp nou de clădire în care vor fi mutate mai multe secții, inclusiv cele aflate în imobilul restituit fostului proprietar. În primăvara anului viitor ar putea începe şantierul. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 18 milioane de euro.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche