Semnal de alarmă: Palatul Poştelor din Timişoara, în paragină. Ce se poate face

Data publicării:
posta

Câteva uși care scârțâie deschid sediul Oficiului Poștal nr. 1 din Timișoara. Este, totodată, intrarea principală în clădirea care, de peste un veac, poartă numele de Palatul Poștei. Zilnic, sute de oameni trec pragul O.P. nr. 1 din Timişoara. Cu toate acestea, de 20 de ani, aici nu s-a mai făcut nicio lucrare de întreţinere a clădirii.

Dincolo de aceste uși, pe pereţii din holul principal, stau gravate cu litere atent alese, numele celor 27 de directori ai instituției, din anul 1918 până în 2014. Amprenta celor care au condus instituţia în ultimele decenii se vede însă și în aspectul ponosit al clădirii.

Una dintre cele mai importante încăperi a Palatului Poştei este această sală de festivităţi, care poate să găzduiască peste 150 de persoane, însă şi aici o bună bucată din pereţi şi din tavan au fost afectate, după ce apa s-a inflitrat din podul clădirii.

Agățat de un perete, un ceas ne arată ora 13 si 45 minute. În orice moment al zilei. E încă un semn că, în clădire, timpul parcă a stat în loc. Un imobil care se întinde pe patru străzi și are aproape 300 de încăperi. O bijuterie din patrimoniul Timișoarei pe care, atât în exterior, cât și în interior, neglijența și nepăsarea și-au pus amprenta.

”Lucrări serioase de întreţinere nu s-au mai făcut aici de la Revoluţie încoace”, afirmă Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei. - Şi cine ar putea fi tras la răspundere? ”Vina se împarte între Timişoara şi Bucureşti, însă Bucureşti-ul este cel care a decis întotdeauna”.

Ani la rând, specialiștii din România şi din multe alte ţări au fost școliți aici. Palatul Poştei din Timişoara devenise o mândrie, un punct important al Școlii Superioare de Poștă din întreaga lume. De 15 ani însă, în sălile de cursuri nu a mai intrat nimeni.

”Aceste spaţii au fost amenajate după 1989 pentru un centru Naţional de Perfecţionare Poştală. Au funcţionat până la începutul anilor 2000, fiind instruiţi specialişti din Europa Centrală şi de Est. Încercăm redeschiderea centrului, la nivelul la care a funcţionat odinioară”, susține Dacian Crainic, directorul Poştei Române Timişoara.

Dacian Crainic, actualul responsabil al Poștei Române din Timișoara, a fost învestit de curând în funcţie. Este singurul care trage un semnal de alarmă faţă de starea în care a ajuns Palatul.

O soluţie pentru strângerea de fonduri, care ar putea merge în reabilitarea clădirii şi în redeschiderea centrului de studiu, ar fi închirierea unei părţi din imobil. Contractarea unui proiect european este o altă idee pe care autorităţile locale le-o sugerează responsabililor Poştei Române, cei care administrează clădirea. Idei sunt. Mai trebuie însă şi puţină determinare pentru ca drumul de la teorie la practică să nu mai fie atât de lung.

reporter: Adina Iriza
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri