Rodica Ionaş a suferit în urmă cu câteva zile o operaţie de by-pass la unul dintre membrele inferioare. A făcut până acum doar două sedinţe de recuperare, iar rezultatele se văd: "Imediat după ce am avut amputat degetul, am început să fac exerciţiile care mi-au fost recomandate şi am simţit că au efect. Piciorul a fost mult mai atrofiat şi şi-a revenit".
Kinetoterapeutul Radu Butu ne precizează: "Încercăm să scădem timpul de internare a pacienţilor, de spitalizare, printr-o mobilizare precoce şi ulterior pacienţii când vor merge acasă, recuperarea lor va fi mai rapidă pentru că ştiu ce-au de făcut şi pleacă şi cu nişte informaţii şi cu nişte lucruri învăţate din spital".
Unul dintre medicii care s-a oferit voluntar să asigure recuperarea pacienţilor a practicat această meserie ani buni în Danemarca. Acum intenţionează să aplice ce-a învăţat şi în spitalele din România.
"Acolo cel mai important lucru pentru pacienţii operaţi, care trec prin orice fel de intervenţie chirurgicală este ca a doua zi, post-operator să fie mobilizaţi cât mai repede, astfel se evită foarte multe complicaţii. Vrem să facem lucrul ăsta cu zâmbetul pe buze, să vadă lumea că nu-i atât de greu să fii sănătos", spune kinetoterapeutul Sebastian Miron.
Deocamdată, recuperarea este asigurată gratuit, însă conducerea secţiei se gândeşte în următoarele zile la o modalitate de plată.
"Sistemul bugetar este blocat în mod complet absurd, practic, această blocare a angajărilor împiedică orice fel de dezvoltare în sistemul de stat. Momentan, acest proiect trebuie să continue, de voluntariat, aşa cum este el", afirmă Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara.
Cei doi medici speră însă ca prin această colaborare să se perfecţioneze în meserie, dar şi să-i determine pe pacienţi să adopte un stil de viaţă sănătos.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche