Secretul plăcintei pădurenești. Rețeta, transmisă din generație în generație, încă de pe vreme dacilor

Data publicării:
placinta 1

”Hai la plăcinte hai, haidați în casă!” În Ținutul Pădurenilor, despre care se spune că i-a găzduit pe ultimii daci, stă încă pierdut între munți satul Poienița Voinii. Acolo, gospodinele pregătesc și acum plăcintele lui Burebista și Decebal.

”Noi lucrăm cu fâină, ouă, brânză, zămăcișă, se pune laptele pe care îl mulgi de la vacă, se pune pe foc și la urmă, când dă să fiarbă, se pune o lingură-două de oțet să se strângă, deci asta îi zămăcișa”. E rețeta pe care doamna Aurelia Muntean o pregătește la cele mai importante ocazii. A învățat-o de la mama ei, când era de-o șchioapă.

”Eu am învățat de la mămica, mămica o învățat de la mama dânsei. După ce terminăm aluatul de frământat se face semnul crucii, ca la noi la creștini. Pune zămăcișa, acuma pune smântâna, pune smântâna. Dacă mă uit la dumneavoastră vă văd prin foaia de făină, o întindem pe culpător, punem papa sau scrobul”.

După ce sunt umplute cu trei feluri de brânză și două tipuri de smântână, plăcintele merg la prăjit pe soba tradițională. Cu aceste delicatese i-a cucerit Aurelia Muntean pe turiștii străini care ajung în Hunedoara.

- Ce au zis străinii? ”Deci, fără cuvinte, că mâncau și veneau și mai luau și ziceau că așa ceva n-au mâncat. Străinii care au mâncat vă spun au rămas foarte, mi-au spus. Am dat la nemți, am dat la italieni, or venit unguri”, spune Aurelia Muntean.

”Și de Paști se fac plăcinte, da acuma în ultimul timp mai mult. Marțea, după Paști, atunci orișice femeie gospodină face plăcinte. Din daci am auzit și io că se trag plăcintele, din moși-strămoși, ho, de sute de ani”, spune Dorica Rădoane.

Iar plăcinta dacilor și-a făcut loc într-o asociație a producătorilor tradiționali din județul Hunedoara. E acum pe cale să devină produs atestat.

”Însemnând a ne face cunoscuți la noi acasă, la noi acasă însemnând județul Hunedoara, apoi la nivel de județe limitrofe, țară și pasul final spre Europa desigur”, ne-a declarat Tatiana Rovinaru, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Ecologice Hunedoara.

Iar secretul plăcintei nu stă numai în brânza și smântâna tradiționale folosite la prepararea ei. ”După mine și ăsta e un secret, sufletul care îl pui, când faci ceva ca să îți placă pui suflet, pui inima și zici mă tră să-mi iasă să fie omul mulțumit. Cred că și ăsta e secretul”, spune Aurelia Muntean.

E nevoie de aproximativ 40 de minute pentru ca plăcinta pădurenească să fie gata și de mult mai puțin timp să se topească în gură.

Reţetă: plăcintă ca la mama acasă 

Reporter: Vlad Ungar, Andrada Velciov
Operator: Dan Șoșdean, Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani