Scurtcircuit birocratic la o clinică modernă. Tergiversări legate de conectarea la rețea a computerului tomograf

Data publicării:
clinica

După ce lucrările au fost finalizate, iar conducerea unității a găsit și medici pentru a putea începe activitatea, a intervenit o nouă problemă. Tomograful are nevoie de o linie specială de alimentare cu energie electrică, iar transformatorul vechi nu suportă acest lucru. Cei de la compania de electricitate au cerut unității să-și rezolve singuri problema.

”N-am utilaje, n-am voie în primul rând, pentru că este vorba de înaltă tensiune, așa ceva nu se lucrează fără protecția muncii, fără utilaje, fără echipament, așa ceva nu se poate face în regie proprie”, explică managerul.

Într-un final, reprezentanții companiei au transmis unității că vor soluționa problema, după mai bine de două luni de tergiversări, însă cu costuri suplimentare și cu alte câteva săptămâni de lucrări. Nimeni nu s-a gândit că va interveni această problemă, o dată ce proiectul a fost finalizat.

”Aproape două luni ne-am tot chinuit cu formalitățile, inițial trebuiau să repare o baterie pe care o aveam acolo, ziceau că e de când spitalul, că e veche, că uleiul din ea nu e bun. Apoi s-a constatat că și spitalul fiind din '76 și nu se vede, până la urmă s-a ajuns să repare dânșii cu ce au”, ne-a declarat Milorad Brăila, managerul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă.

Într-un comunicat, compania de electricitate susține:

"Spitalul Orășenesc Moldova Nouă deține propriul post de transformare, fiind proprietarul instalațiilor electrice de alimentare de la post până la ultimul utilizator final din incinta spitalului.

În data de 10 decembrie 2014, spitalul a solicitat alimentarea unui nou punct de consum din incinta spitalului ce va alimenta o centrala termică și un aparat tomograf. În data de 30 decembrie 2014, Enel Distribuție Banat a emis avizul tehnic de racordare ce cuprinde toate detaliile tehnice ce trebuie realizate pentru a fi posibilă racordarea, conform legislatiei in vigoare. Soluția din avizul de racordare consta în realizarea unei lucrări (înlocuirea cu un nou cablu de alimentare intern din postul propriu până la noul punct de consum) pentru a fi posibilă alimentarea în condiții tehnice de siguranță și în parametri legali.

Fiind instalația Spitalului Orășenesc, Enel Distribuție Banat nu are dreptul să gestioneze, sau să lucreze în instalații electrice ce nu îi aparțin. Din acest motiv, lucrarea trebuie executată de către o firma autorizată de către Autoritatea de Reglemetare în Domeniul Energiei (ANRE). Enel își exprima toată deschiderea pentru a asista și susține prin consiliere această lucrare atunci când proprietarul va programa realizarea și finalizarea ei".

Sursa: Biroul de Presă Enel România

Proiectul european are o valoare de aproape trei milioane de euro, bani cu care a fost achiziționată aparatură și au fost reabilitate la standarde europene două clădiri.

”10 cabinete cu aparatură de ultimă generație își așteaptă pacienții, de mai bine de cinci luni, de când lucrările au fost finalizate. Cu toate acestea, clinica întârzie să fie inaugurată”, precizează Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.

”Un proiect foarte bun, o upgradare, o abordare nouă, dar de un an, un an și ceva, nu știu exact, nu funcționează. Un imobil în care nu am intrat, n-am putut să văd calitatea lucrărilor, n-am putut să văd lucrarea, n-aș putea să vă spun nimic”, declară Ioan Guga, medic ginecolog la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.

Iar pacienții, deși s-au bucurat când au văzut că investiția prinde contur, sunt dezamăgiți de autorități. Mai mult, fac kilometri întregi pentru a se putea trata corespunzător:
”Nu mi se pare normal, dar asta e situația”, - Sunteți din zonă? ”Da”, - Și mergeți des la spital sau la Reșița, la Timișoara, "La Reșița și la Timișoara". - De ce? ”Nu prea sunt medici”,
”Astea sunt treburi de organizare”, - Vi se pare normal? ”Nu prea, o dată ce-i gata, ar trebui să se dea în folosință, să meargă mai departe, să se bucure lumea”,
”Nu știu dacă rentează investiția, dar și spitalul ar trebui să rămână, să nu se închidă și policlinica”.

Pe Clisura Dunării sunt aproape 30.000 de pacienți care ar putea beneficia de policlinica modernizată.

Spital, caut medici! Unitatea din Moldova Nouă are nevoie de cadre medicale pentru a funcționa 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...