Printre şcolile cu probleme financiare se numără Liceul Teoretic „Dositei Obradovici", unde învaţă 201 elevi şi predau 33 de profesori. Fondurile de la minister se acordă în funcţie de numărul elevilor din şcoli. „Noi suntem singurul liceul sârbesc din ţară şi pot să vă spun că costul standard per elev, cât primim, avem să acoperim 50% din cheltuieli pe care le avem pe un an”, ne-a declarat Iadran Claniţa, directorul Liceului Teorectic „Dositei Obradovici".
La Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu" din Timişoara finanţarea este mai mare. Pentru fiecare licean de la secţia de muzică, şcoala primeşte 6.900 de lei pe an, în timp ce la coregrafie și teatru, suma este de 3.300 de lei. Sumele acoperă, însă, salariile profesorilor doar pentru nouă luni din 12.
„În învăţământul muzical, de ce se întâmplă această diferenţiere? În mod specific, instrumentele se predau cu un profesor şi un elev, nu cu o clasă şi nici măcar cu o grupă de elevi", afirmă Speranţa Cătană, directorul Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu".
Nici cei care ies pe plus, cum este Colegiului Național Bănățean, care are 2.200 de elevi, nu sunt mulțumiți de această formă de distribuire a banilor. Directorul Sorin Ionescu ne precizează: „Nu cred că un efort educațional poate fi cuantificat într-o sumă fixă. Fiecare elev este particularizat, fiecare elev are nevoile sale specifice, iar a încerca să faci un calcul strict contabilicesc pentru a determina un efort educațional, cred că e un pic forțat".
Finanţarea pe elev este, în medie, de 2.400 de lei anual. Banii de la stat nu acoperă salariile profesoriilor şi a celorlaţi angajaţi, astfel că directorii se văd nevoiţi să apeleze la administraţiile locale. Primăria Timișoara contribuie cu 25-30 de milioane de lei în fiecare an. „Marea majoritate a unităților școlare din Timișoara nu-și acoperă integral cheltuielile din finanțarea de bază per elev. Ca atare, evident, pentru funcționarea sistemului de învățământ din Timișoara, primăria, prin bugetul local, trebuie să asigure restul de resurse de finanțare. Aici nu vorbim de investiții și reparații pe care oricum le facem", ne spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Soluții pentru acoperirea acestui deficit a găsit şi Inspectoratul Școlar. „Ca rezultat al raportului de audit întocmit la nivelul județului Timiș pentru fiecare unitate de învățământ, se pot face redirecționări de sume de la unitățile care sunt pe plus la unitățile care sunt pe minus", aflăm de la Aura Danielescu, inspector școlar general adjunct la ISJ Timiș.
În județul Timiș vin bani de la Ministerul Educaţiei pentru aproximativ 100.000 de elevi. Lunar trebuie plătite 7.000 de cadre didactice şi peste 2.000 de oameni care fac parte din personalul auxiliar și nedidactic.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche