Motivați de gândul că ar putea fi angajați imediat după absolvire, aproape 60 de elevi de la Liceul ”I.C. Brătianu” din Timișoara au ales învățământul dual, în detrimentul liceului. Pentru cele două clase formate, șase companii sponsorizează burse de 200 de lei lunar, pentru a pregăti croitori sau comerciați. ”Știam că o să am un loc de muncă asigurat. Mie chiar îmi place să fiu vânzătoare și îmi place să lucrez cu oamenii”, ”E primul plan care vrea să îl fac. Altă țară, nu în România oricum”, ”Am vrut să fac o meserie. Mă văd lucrând la un magazin sau plecată în altă țară”, ne spun tinerii.
Iar acest lucru nu este imposibil de realizat, pentru că la finalul cursurilor, elevii vor primi diplome recunoscute oriunde în Europa, care le certifică meseria. Până atunci trebuie să se specializeze în discipline precum studiul măfurilor, organizarea activității economice sau patrimoniul unităților economice, considerate de bază pentru firmele de renume.
”Stabilim cu agenții economici ce anume îi interesează și pe dânșii, ce anume îi interesează în funcție de specificul lor. Jumătate din cunoștiințele lor se vor axa pe practică”, spune Camelia Pocol, profesor.
Pentru a face parte din acest proiect, unii elevi vin în Timișoara din satele învecinate. ”Sunt foarte mulți care sunt pe navetă și fac naveta în fiecare zi. Am trei care stau și la internat”, ne-a declarat Mihaela Greconici, diriginte.
În această situație este și Adrian Arotăriței, care face naveta zilnic, de la Moșnița Nouă. Acest lucru nu l-a împiedicat pe tânărul de 15 ani să își continue planurile: ”M-am gândit pentru viitorul meu, pentru a avea un loc de muncă asigurat. M-aș vedea ori ca lucrător într-un magazin ori la birou”.
Cu toate acestea, elevii trebuie să țină cont și de unele condiții, iar cea mai importantă dintre ele este să fie prezenți la cursuri. ”Principala condiție este disciplina, în sensul că nu sunt admise absențele nemotivate, iar a doua contiție este să fie foarte serioși în ceea ce privește pregătirea practică, pregătirea teoretică”, afirmă Liviu Groapă, directorul Colegiului Tehnic "I.C. Brătianu" Timișoara.
Din proiectul "Școala Profesională Germană" fac parte două licee din Timișoara. Prima generație de absolvenți ai claselor profesionale după modelul nemțesc este alcătuită din 17 elevi de la Liceul Tehnologic "Regele Ferdinand I". 14 dintre aceștia au fost deja angajați la o firmă din domeniul automotive.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche