”Și aici în camera asta și acolo, în toate, ploua. Deci aici pe partea asta”. Doar tabla de pe perete și câteva bănci amintesc de o fostă sală de clasă din Şcoala Gimnazială Șemlacu Mic. Pereţii sunt acum găuriţi, iar acoperişul nu mai prezintă siguranță în cazul unor ploi mai serioase. În această clădire învățau cinci elevi, sub îndrumarea unei învățătoare. Printre ei și Ovidiu, un băiat de 9 ani și jumătate care va trece în clasa a IV-a.
- Recunoști sala de clasă după ploile astea? Arăta așa înainte? ”Nu”, - Dar cum era? ”Era fumoasă”, - Cât timp făceai până la școală? ”Două minute”, spune Ovidiu Degău, elev.
”Și învățătoarea a fost bună, și copiii s-au mulțumit cu învățătoarea, de-aia le pare rău la copiii”, adaugă Floare Talpoș, fost angajat al școlii.
Din septembrie, școala va fi desființată. Autoritățile au hotărât ca puținii elevi care învățau aici să fie tranferați la Liceul din Gătaia. Un operator privat ar trebui să asigure transportul, pentru că primăria nu are un un microbuz școlar.
”Este vorba de o singură sală de clasă care a fost afectată în urma ploilor torențiale din această vară și a inundațiilor, însă și numărul mic de copii nu mai justifică existența acestei școli”, precizează Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct la ISJ Timiș.
”Va trebui să ne descurcăm cu transportatorii locali, ruta respectivă fiind acoperită de un operator privat. Costurile vor fi suportate fie de la bugetul local, fie de la bugetul statului. Noi mai avem navetiști din acea zonă și la clasele de gimnaziu, deci legea acoperă și transportul elevilor”, afirmă Radu Marin Bontescu, directorul Liceului Teoretic din Gătaia.
Aceasta nu este cea mai bună soluție, susțin părinții. ”Ar trebui reparată (școala - n.r.) pentru că copiii sunt încă prea mici. Ei termină la 12 și la 14 abia este transportul. Deci în astea două ore stau singuri, sunt neastâmpărați, nu știu ce vor face”, spune Florica Degău, mama băiatului.
12 km este distanța pe care cei cinci elevi, care învațau la școala din Șemlacu Mic, o vor parcurge din toamnă pentru a ajunge la cursuri. Asta după ce singura sală de clasă funcțională este acum adăpost pentru sinistrați, după ce a fost inundată de ploile din această vară.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, și anul trecut, școala din Șemlacu Mic a funcționat fără autorizație igienico-sanitară, pentru că nu avea apă curentă. În această situație sunt aproape 30 de unități de învățământ din Timiș, însă o parte dintre aceastea promit să își rezolve problemele până în 15 septembrie.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche