Sarmizegetusa Ulpia Traiana, implicată în proiecte turistice europene. Administratorii sitului au organizat Ziua Porților Deschise

Data publicării:
sarmizegetusa

Ruta Împăraților Romani este un proiect gândit ca o rută culturală care să lege cele 5 situri romane din România, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Adamclisi, Histria, Apulum și Roșia Montană de cele 15 din Bulgaria, Serbia și Croația. Obiectivul principal este atragerea unui număr semnificativ de turiști.

”Faptul că noi facem parte din ruta Împăraților Romani, prima rută culturală europeană certificată de Consiliul Europei reușește să pună situl de la Ulpia Traiana pe harta europeană a punctelor turistice importante”, spune Liliana Țolaș, directorul Muzeului Deva.

”Sper ca în următorii ani să avem mult mai mulți turiști care să ne viziteze țările, pentru ca aceste situri merită acest lucru, și sper de asemenea că vom putea accesa și mai mulți bani din fondurile europene”, precizează Bora Dimitrijevic, directorul Muzeului din Zagreb, Serbia.

Vizita partenerilor străini la Samizegetusa a coincis cu Ziua Porților Deschise. În Amfiteatrul fostei capitale romane, turiștii au putut vedea cum se confecționau arme sau podoabe în urmă cu 2000 de ani, dar și cum se pregăteau tinerii de luptă, atât romanii, cât și dacii pe care i-au cucerit.

”Lucrau foarte mult în os, lucrau în piele, lucrau în metal, nu erau foarte artistici în schimb, dar prelucrau lucrurile foarte, foarte bine”, precizează un luptător dac.
- Sunt greu de mânuit? Grele de ținut în mână? ”Pentru mine nu, nu-s grele. Dar nici să lupt cu ele, că trebe să te obșnuiești, să ai îndemânare”, ”Foarte distractivă pentru copii în special, că pentru el am venit, eram în zonă aici și era și păcat să nu vizităm și Sarmizegetusa dacă tot am venit”, spun turiștii.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost capitala inființată de împăratul Traian după ce romanii au cucerit Dacia condusă de Decebal. În prezent, cercetările arheologice au scos la iveală doar 10% din vestigiile istorice. Pentru continuarea săpăturilor va fi accesat un credit european de 5 milioane de euro

Reporter Andrada Velciov
Operator Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri