„În stânga este Unagria, iar dincolo de acest gard ridicat de autoritățile maghiare se află Serbia, în fața mea începe practic teritoriul românesc. Așadar, locul în care ne aflăm acum reprezintă punctul de intersecție al celor trei țări” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Sâmbătă, Oda Bucuriei, simbolul prieteniei între națiuni, a răsunat lângă gardul ridicat de autoritățile maghiare în urmă cu câteva luni ca să îi oprească pe refugiați în drumul lor spre Germania.
„E o chestie care sfidează, să spun așa. E în regulă să fie în epoca asta gard între țări? Organizăm aici ceva prietenesc și punem un gard”, este de părere un domn prezent la eveniment.
La ceremonia prin care punctul Triplex Confinium a fost deschis pentru două zile au participat autorități din cele trei state.
„Este o tradiție de 18 ani. Ea ne sugerează faptul că, pe cele trei laturi ale graniței, trăiesc oameni care au o viziune comună despre viitor și care doresc să acționeze în sensul acestei viziuni”, povestește Kakas Bela, președintele Consiliului Județean Csongrad.
Pe de altă parte, reprezentanții Serbiei au criticat soluția țării vecine de a ridica gardul.
„Eu cred că granițele nu mai reprezintă Europa modernă din acest secol [...] dacă încerci să rezolvi problema doar din punctul tău de vedere, fără să ții seama de vecini, tu doar transferi problema către vecin, iar asta nu înseamnă o Europă modernă”, explică Branislav Bugarski, membru al Provinciei Autonome Voivodina.
Triplex Confinium și-a închis porțile dumincă seară, la ora 18, nu înainte ca Timișul să predea presedintia DKMT vecinilor unguri.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean