22 de tineri şi-au luat inima în dinţi şi s-au înscris la concurs. Cu toţii au recunoscut că traseul prin pădure a fost o provocare nu doar pentru ei, ci şi pentru armăsarii lor. În această vară, câştigătorul a fost un tânăr de 17 ani care călăreşte de la vârsta de 10 ani.
”A fost frumos, am avut emoţii foarte multe”, - Ai mai participat până acum? ”Nu, e prima dată”, spune Daniel Stanciu.
Toţi concurenţii au respectat de asemenea tradiţia în ceea ce priveşte costumaţia. Au fost îmbrăcaţi în costume populare momârlăneşti. În plus, o regulă pe care toţi concurenţii au trebuit s-o respecte a fost aceea de a călări fără şa.
”De Sânziene am călărit ca să impresionez fetele”, afirmă Adrian Mihăilă. ”De Sânziene în fiecare an, de când se ţine concursul ăsta cu cai, e o tradiţie la noi şi vrem să o ţinem până la capăt”, adaugă Petru Mihăilă, alt concurent. ”Dacă în ultimul timp ei veneau cu căruţele şi cu caii, astea au fost înlocuite cu maşinile, am început să facem acest concurs de cai pentru a-i face să vină cu caii în Straja”, afirmă Emil Părău, organizator.
Tradiţia în zonă e veche de sute de ani. Pe vremuri, la Straja îşi dădeau întâlnire în ziua de Sânziene momârlanii din cătunele Văii Jiului cu cei care locuiau peste munte, în Oltenia:
- Respectaţi această tradiţie în fiecare an de Sânziene? ”Da, da, în fiecare an venim, să vedem şi noi”,
”Trebe să îl porţi, să se vadă, să îl vadă şi tinerii şi copiii, să ştie cum se se îmbrace şi ei”.
Petrecerea de Sânziene s-a încheiat cu o serbare momârlănească, cu muzică populară şi păsat, un fel de mâncare tradiţională preparată din porumb, oferită gratuit tuturor.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche