În fiecare dimineaţă, medicul Adriana Găină îşi vizitează pacienţii în saloanele Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean din Timişoara. Ştie foarte bine că sistemul românesc de sănătate e sărac, însă spune că pasiunea cu care îşi face meseria o face să uite de neajunsuri
”Sunt printre puţinii care cred că nu toţi trebuie să plecăm şi că este nevoie de noi şi aici. Deja e un mod de viaţă, adică vin dimineaţa ca şi cum aici ar fi locul meu foarte bine stabilit şi mi-ar lipsi foarte mult daca n-aş mai face-o. Evident, sper ca într-o bună zi, situaţia aceasta să se reglementeze”, afirmă Adriana Găină.
Ştie că în secţia în care lucrează nu au fost niciodată posturi disponibile. Mai mult, în urmă cu cinci ani, toate angajările au fost blocate. Pentru Adriana Găină, un „mulţumesc" venit din partea pacienţilor e motivul pentru care îmbracă halatul alb în fiecare zi.
”Dumnezeu îi dă sănătate, felul numai, în care se comportă cu lumea, eu cred că din boală ţi-o ia aproape toată, asta face mult!”, spune Valeria Coroi, pacientă.
Tot la Spitalul Judeţean, câteva etaje mai jos, practică medicina, tot fără bani, Irina Lata. Îngrijeşte pacienţii care vin la cabinetul de neurologie din Policlinica unităţii medicale. Aici, doar un medic este angajat. Ea este voluntar şi consultă peste 400 de pacienţi lunar.
”Lucrând atâta timp înainte, s-au adunat foarte mulţi pacienţi şi cronici. Dacă eu renunţam, toată lumea rămânea un pic... toţi pacienţii ar fi rămas descoperiţi. Am rămas şi-n condiţiile astea, în speranţa, tot timpul, de când am terminat, că o să fie mai bine şi pentru noi şi sperăm în continuare”, ne relatează Irina Lata.
Irina Lata coordonează şi Programul Naţional de Scleroză Multiplă de la Timişoara, în care sunt înscrişi zeci de bolnavi. ”Eu apreciez ceea ce face dânsa, şi ceea ce face nu numai cu mine, ci cu toţi pacienţii, că am văzut că este foarte agitată, are mult de lucru, sunt o grămadă de bolnavi de care se îngrijeşte dânsa. Nu ar fi zis: Ştii, tu eşti aşa, nu am timp pentru tine acum, niciodată nu a spus acest lucru”, spune Istvan Fancsali, pacient.
În prezent, Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean funcţionează cu un deficit de trei medici. Dacă cele două femei ar pleca, activitatea clinicii ar putea înceta în orice moment. ”Ne ajută în gărzi, practic substituie ceea ce ar trebui în mod oficial să avem ca şi posturi şi ca medici care ar trebui să-şi facă datoria aici, practic ele sunt cumva indispensabile pentru munca noastră şi şi-au căpătat şi calificare foarte bună, asta durează, există o curbă de învăţare pentru a putea să faci ceea ce fac ele”, ne-a declarat Mihaela Simu, şeful Secţiei de Neurologie, Spitalul Judeţean Timişoara.
Familiile celor două femei au înţeles cât de important e ceea ce fac. Tocmai de aceea le acordă tot sprijinul financiar. Spitalul Judeţean din Timişoara funcţionează în prezent cu un deficit de aproape 50 de medici şi peste 300 de asistente şi infirmiere.
reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche