„Aceasta este zona de joc. Aici putem vedea cei doi roboți. Punctele galbene reprezintă punctele bonus. De fapt acele elemente ale satelitului explodat”, explică unul dintre liceeni.
Pe Emanuel, Cristina și Raul îi unește pasiunea pentru programare și pentru roboți. Așa au ajuns să formeze o echipă și să se înscrie în concursul Zero Robotics, alături de alți doi elevi de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara. Compețiția se va desfășura sub forma unui joc între echipe, ce trebuie să colaboreze cu NASA într-o misiune specială.
„Povestea jocului este că NASA a pierdut unul dintre sateliți în spațiu. Acesta e explodat și ne angajează pe noi, o companie oarecare să găsească aceste elemente. Fiecare echipă trebuie să programeze un robot și fiecare echipă acumulază un anumit număr de puncte”, povestește Emanuel Covaci, elev.
Cu alte cuvinte, folosind doar coduri de programare, liceenii trebuie să controleze viteza, rotația și direcția sateliților, care trebuie să ocolească obstacole și să își îndeplinească misiunea cu minimum de energie și combustibil. Dacă în prima etapă, programarea roboților s-a făcut doar virtual, în mediul online, în finală codurile de programare vor fi folosite direct pe echipamentele Centrului Spațial. Pentru a reuși această performanță a fost nevoie de ore suplimentare după cursurile de la școală, nopți nedormite, și încă ceva...
„Imaginație, idei noi pentru a face o strategie cât mai bună și cunoștințe de programare. Nu se simte ca o muncă pentru că, eu, personal, m-am simțit foarte bine lucrând cu ei și stând după ore ca să vedem cum merge codul și ce face”, explică și Cristina Cordun, elevă.
Deși compețiția nu pune la bătaie premii, ci doar experința în sine, gândul că îi vor întâlni pe specialiștii care lucrează într-un centru spațial și că în viitor ar putea să le calce pe urmă, i-a motivat pe elevi.
„Asta ar fi ideal, mi-ar place să lucrez la ESA. Mă interezează foarte mult tot ce ține de roboți și se spațiu, așa că roboți în spațiu a fost cea mai bună variantă”, completează Raul Chincea, elev.
„Mi-a plăcea foate mult să merg pe stația spațială și să lucrez acolo cu oamenii”, recunoaște Cristina.
„Sunt și specialiștii de la centrul spațial. Este inclusă în această călătorie a noastră și o vizită acolo, la Centrul Spațial și sigur vor vedea ce n-au avut ocazia să vadă până acum. Au lucrat și nopțile. Ei n-au mărturisit cât de mult au lucrat pentru acest concurs”, a precizat Simona Ivașcu, profesor de fizică în cadrul Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara.
Pentru a ajuge în finală, liceeni din Timișoara s-au întecut cu peste 170 de echipe. Ei vor pleca în 24 ianuarie la etapa ce se va desfășura în Euro Space Center, situat la aproximativ 100 de km de Bruxelles. Concursul este unul de tradiție pentru pasionații de astronautică si astronomie și este organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi Agenţia Spaţială Europeană.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean