În loc să o depoziteze în hambare, producătorii locali şi-au pus recolta pe tarabă, pentru a o vinde. ”Am ardei, vinete, femeia cu compoturile... A intrat deja în sângele nostru, e obişnuinţă, cât mai putem, dar şi în satul ăsta sunt foarte puţini care mai produc”, spune Ioan Iantu, producător.
De la roşii şi vinete până la compot şi sirop de afine, totul a fost vândut, iar banii au fost donaţi bisericii. ”Au incercat să etaleze, pentru că aici sunt fructe care numai la Bodo sunt. Sunt vişine care sunt foarte dulci, se coc foarte repede la începutul lui iunie”, spune Jujana Molnar, localnică.
Cumpărătorii au putut la rândul lor să facă donaţii: ”Foarte bine, să se adune mulţi şi să se facă, că e ruinată rău”, ”Foarte bună, că sunt producătorii care ies fiecare cu produsele lor proaspete, după cum se vede”.
”S-a hotărât ca, în fiecare an, să organizăm Ziua Recoltei în comună, sunt ori printre primele, ori printre ultimele din judeţ, depinde cum am programat”, afirmă Iuliu Bekesi, viceprimarul comunei Balinţ.
Nici bucătarii satului nu s-au lăsat mai prejos. Au încins rapid ceaunele cu tocăniţă, gulaş şi papricaş, iar porţiile s-au vândut tot în scop caritabil. ”Să refacem siguri, că de-aia muncim şi noi, să ajutăm să fie ceva...cât putem aduna”, spune Balint Tofali, localnic.
Biserica din satul Bodo a fost construită în 1892 şi nu a fost restaurată de mai bine de 20 de ani. ”Foarte mare nevoie ar avea de reparaţii, ce se vede afară este numai o parte, înăuntru este iarăşi foarte degradat, şi înăuntru este nevoie de reparaţii, lumea din sat, enoriaşii au foarte mare nevoie să fie reparată”, precizează preotul Francisc Cizmadia.
Cu banii obţinuţi la Ziua Recoltei de anul trecut, autorităţile locale au reuşit să reabiliteze acoperişul bisericii, însă nu este suficient. Pentru ca slujbele să poată fi ţinute din nou în interiorul ei, claădirea are nevoie de restaurare totală.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche