Alex Belgea a rămas corigent la Limba Română și la Matematică. Chiar şi aşa, are șansa să înveţe din toamnă, în clasă cu alți elevi care au trecut prin emoţiile Evaluării Naționale şi ale repartizării computerizate. Regulamentul spune că elevii, după ce au trecut corigențe, se pot înscrie direct într-un liceu unde sunt locuri disponibile. Iar locuri sunt - aproximativ 900 în aproape toate liceele din Timiș.
Iar Alex s-a decis: din septembrie, va fi elev al Colegiul Tehnic „Ion Mincu" din Timișoara. Este fericit că a reușit să treacă clasa. ”Nu îmi pare rău deloc că știam că va fi mai simplu acum. Este un avantaj, deoarece nu am dat examenul ăla național și acum intram prin repartizare. E foarte fain nu mai este acel stres”, ne spune el.
Şi Răzvan Andreescu va fi din toamnă liceean. Abia a trecut clasa a VIII-a, nu a dat Evaluarea Naţională, dar va sta în bancă alături de elevi care au muncit ca să ajungă acolo: ”M-am gandit vreau sa merg la ”Mincu”, la Automatica. E un avantaj că nu am dat evaluarea”
Marinela Kis, director adjunct al Colegiului Tehnic „Ion Mincu" Timişoara, ne precizează: ”Facem o campanie de promovare a secțiilor și claselor pe care le avem. Prin contact direct, putem să le explicăm ce inseamna contrucții publice, ce posibilitati de practică au în școala noastră”.
În perioada susţinerii examenelor de corigenţe, reprezentanţii liceelor care mai au locuri disponibile în clasa a IX-a merg din școală în școală, în tot județul, pentru a-și atrage cât mai mulți elevi. ”Dacă ei pot să îi convingă pe părinți de beneficiile școlii lor, putem spune sunt caștigați că își formează clasele și vor îndelini planul de școlarizare”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Aura Danielescu, inspector școlar general adjunct la ISJ Timiș.
Oficial, înscrierile la liceu pentru cei care au dat corigențele sau nu s-au prezentat la Evaluarea Națională au loc la începutul lunii septembrie.
reporter: Sorina Covlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche