Lucrările la cele 64 de blocuri au costat aproape 30 milioane de lei. Jumătate din sumă provine de la bugetul de stat, 30% au pus autorităţile locale iar asociaţiile de locatari au contribuit cu 20% din bani.
Acest imobil, situat pe o stradă din zona Calea Şagului, de exmplu, se numără printre cele care au fost reabilitate cu ajutorul programului derulat de Guvern. Administratorul blocului susţine că lucrarea este bine făcută, dar locatarii au avut partea lor de plată. Dar, de trei ani, de la Guvern nu a mai venit niciun leu pentru reabilitare. În aceste condiţii, multe asociaţii de locatari au apelat la o alternativă: pentru a izola termic pereţi blocului, cedează terasa imobilului, pe care constructorul o transformă în mansardă.
„Primăria poate o lungeşte mai mult. Mai trage de timp, spune că face astăzi, mâine-poimâne, nu ştiu când. Şi eu cred că e mai bine de-o firmă privată care se ocupă, are un termen, de exemplu, o lună - două să facă o parte şi cred că e mai ok aşa","Dacă se pune problema să se reabiliteze pe gratis, varianta cu firma. Contribuţia locatarilor imobilului respective este zero", sunt de părere cetățenii.
Primăria Timişoara vrea să reabiliteze alte 56 de blocuri, dar printr-un alt program, finanţat de Uniunea Europeană. Costurile pentru izolarea termică ar ajunge la 50 de milioane de lei. Iar aproape 40 de imobile vor fi renovate cu aproximativ 20 milioane de lei, bani asigurați din bugetul local.
Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei: "Pe anul acesta să ajungem la peste 100 de blocuri pe care le-am depus spre finanţare la Comisia Europeană pentru reabilitare. În parallel, sigur, noi avem 800 de cereri încă din anii trecuţi, din partea asociaţiilor de proprietari pe care încercăm să le rezolvăm".
Indiferent că vor fi ajutate de primărie sau de fondurile venite de la Uniunea Europeană, asociaţiile de locatari trebuie să vină şi cu o contribuţie proprie. Aceasta va varia între 20% şi 30% din costul total.
reporter: Miodrag Hojda
operator: V. Jiva / M. Pop
editor web: Răzvan Bulacu