Unul dintre cadrele didactice aflate pe ”lista neagră” lucrează la Făget, la Liceul "Traian Vuia". Profesoara a intrat de curând în concediu prenatal, care a fost precedat de un alt concediu - de boală - luat decembrie anul trecut, adică la aproximativ o lună după ce a primit cei 700 lei.
”Colega a știut încă din luna noiembrie că are probleme, dar a binevoit să primească suma. Mi se pare normal, a avut probleme de sănătate deoarece are probleme cu sarcina. După ce o să nască, și atunci când va fi nevoie o să aducă acel Raport de Dezvoltare personală”, precizează Victor Birău, directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia" din Făget.
Potrivit calendarului de desfășurare a proiectului european, pe baza căruia au fost obținuți banii, activitatea științifică trebuie desfășurată în intervalul 12 ianuarie - 31 martie. Inspectoratul Școlar al Județului Timiș a sesizat Ministerul Educației că, în cel puțin 20 de situații, acest lucru va fi dificil de realizat.
”Sunt în jur de 20 de cazuri, care ne-au parvenit până în acel moment în județ, sunt situații în care au intrat în concediu de creșterea a copilului, concediu de boală, sunt demisii, diverse situații care ne-au ridicat un semn de întrebare. Așteptăm de la dumnealor un punct de vedere despre ce avem de făcut vizazi de un cadru didactic care a fost beneficiar, dar nu a reușit să justifice sumele de bani”, spune Aura Danielescu, inspector școlar general la ISJ Timiș.
Într-un răspuns la solicitarea Digi24 Timișoara, Ministerul Educației dă asigurări că banii nejustificați se vor întoarce în conturile instituției, adică la beneficiarul proiectului: „Conform regulilor şi reglementărilor aplicabile pe proiectele finanţate din fonduri structurale, subvenţia primită de o persoană din Grupul Țintă care nu a desfăşurat activităţile specifice, nu poate fi declarată eligibilă şi nu poate fi rambursată. În aceste condiţii, beneficiarul proiectului trebuie să recupereze această subvenţie de la persoana în cauză".
Există, însă, și profesori pentru care suma primită pentru dezvoltarea carierei au fost extrem de folositoare. Este și cazul Cosminei Chirilă, care de 12 ani predă Alimentație Publică elevilor timișoreni. Profesoara de la Colegiul Economic F.S Nitti din Timișoara a început un doctorat în Zootehnie, iar diploma obținută în viitor îi va putea aduce o mărire salarială.
”Ca și cadru didactic, în învățământ, doctoratul, indiferent în ce domeniu este, echivalează gradul I și reprezezintă o oportunitate pentru cadrul didactic, pentru că vedeți, de la an la an, numărul elevilor este diminuat. Odată cu echivalarea la gradul I există o creștere netă de 400 de lei, deci există o creștere, da”, ne-a declarat Cosmina Chirilă.
În luna noiembrie, aproape 7.300 de profesori din Timiș și alți peste 200.000 din toată țara au primit 700 de lei pentru îmbunătăţirea pregătirii în profesia de dascăl. Banii, 50 de milioane de euro, au fost obținuți de Ministerul Educației de la Uniunea Europeană.
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche