Florin Cazacu s-a pregătit încă de anul trecut pentru ascensiunea pe Mont Blanc, împreună cu mai mulți prieteni. După ce au escaladat toate vârfurile muntoase din țară, au decis să ajungă și pe cel mai înalt vârf din Eruopa de Vest.
„Alături de primarul Florin Cazacu, în expediție au pornit alți 6 montaniarzi. Dintre aceștia, doar edilul și un polițist din Brad au reușit să și ajungă pe vârful Mont Blanc” - Andrada Velcioc, reporter Digi24 Timișoara.
„Este grozav să știi că printre atâția turiști de toate națiile, erau mulți polonezi, francezi, slovaci, italieni, toți se mândreau cu steagul lor, și noi cu steagul României și al Bradului lângă steagul României”, admite Florin Cazacu, edilul-șef al Bradului.
Ascensiunea pe munte a fost una dificilă, recunoaște edilul, însă reuşita a metitat tot efortul.
„Urcușul care a început la ora 2 noaptea a fost foarte greu, pentru că este înghețat, se merge numai în colțari, numai pe friguri de minus 15, minus 20 de grade, dacă beau vântul senzația de frig era mult mai cumplită, aerul era rarefiat, la peste 4000 de metri organismul se comportă foarte ciudat”, povestește Cazacu.
Alături de drapelul României, pe steagul orașului Brad, aflat acum la 4.810 metri altitudine, este inscripționat mesajul lui Avram Iancu adresat moților din Ardeal, “No, gata? No, hai!”.
„Acest no gata, no gata înseamnă să fii pregătit, nu numai așa, și no hai înseamnă că trebuie să fii foarte hotărât, trebuie să fii hotărât și pregătit ca să îți atingi un obiectiv”, explică primarul ajuns pe Mont Blanc.
„Este ceva absolut senzațional, ceva de apreciat”, este de părere un localnic.
„Este un gest minunat. [De ce?] Pentru că s-a gândit să facă un gest, să se bucure și el”, completează un alt brădean.
„Prin domnia sa ajungem și noi ajungem și noi să fim cunoscuți în lume”, adaugă o localnică.
După această experiență, primarul din Brad spune că se gândeşte la alte ascensiuni, în Africa sau Asia.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș