Două echipe de studenţi şi profesori au oferit argumente pro şi contra la afirmaţia: „Statul nu ar trebui să mai finanţeze acele specializări ce nu au căutare pe piaţa muncii."
Puţinii banii alocaţi educaţiei ar trebui cheltuiţi mult mai inteligent, spun unii dintre cei prezenţi la dezbatere. Teologia, geografia, istoria sau filosofia sunt doar câteva exemple de specializări care sunt mult prea finanţate în raport cu cerinţele de pe piaţa muncii, susţin aceştia.
”Practic ce Încercăm noi este să susţinem cercetarea şi practica din timpul facultăţilor, în cadrul universităţilor care au căutare pe piaţa muncii, şi prin acest lucru să găsim nişte răspunsuri pentru angajatorii care în acest moment sunt destul de nemulţumiţi în România, fiindcă nu au potenţiali angajaţi destul de bine pregătiţi”, afirmă Cătălin Artenie, membru ARDOR.
Cei care susţin finanţarea din partea statului spun, pe de altă parte, că facultăţile nu trebuie să pregătească neapărat viitori angajaţi, ci să stimuleze oameni inovatori, care vor să îşi urmeze un vis.
”Am arătat că, la nivel principal, statul ar creea o discriminare, dacă ar finanţa doar anumite specializări, pentru că suntem conştienţi că avem elite în toate specializările, dar în momentul în care o elită este favorizată pentru că este finaţată de stat şi o alta nu, nu cred că statul îşi respectă principiul de egalitate de şanse”, susține studentul Vlad Icleanu.
Dacă la începutul dezbaterii cei prezenţi aveau o opţiune deja formată, până la sfârşitul discuţiei, părerile s-au mai schimbat.
”Au preferat să spună că este mai bine ca statul să continue subvenţionarea acestor specializări”, spune Teodora Blidaru, coordonator Closer to Oxford.
Tema discuţiei va fi dezbătută în perioada următoare şi în alte centre universitare din ţară, precum Iaşi, Cluj şi Bucureşti.
reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche