Mai sunt trei luni până la Paşte, dar primii miei au venit deja pe lume la Diniaş, în apropiere de Timişoara. Asta va face ca preţul cărnii să scadă mult, spun fermierii, pentru că mieii vor creşte prea mult până când vor trebui sacrificaţi.
Florin Vaşcu creşte oi din rasa raţca de mai bine de 10 de ani. Carnea lor este mai gustoasă şi mai sănătoasă, spune fermierul.
"Ținând cont că carnea de miel are un conținut proteic foarte ridicat și ținând cont de conținutul de colesterol care ajunge la 100 de mg la 100 de grame, acesta coboară apropae la 50. Nu e o carne foarte grasă", spune Florin Vașcu- fermier.
Problema de care se lovesc fermierii în acest an este că mieii fătaţi acum vor fi prea mari în preajma sărbătorilor pascale, iar carnea nu este la fel de fragedă, ceea ce face ca preţul cărnii să scadă cu cel puţin doi lei pe kilogram. Cu toate acestea, producătorii au clienții fideli.
"Vor crește, asta este una din probleme. Mielul nu trebuie să aibă mai puțin de 9 săptămâni. Trebuie să aibă 4-5 km la fătare, iar la tăiere trebuie să ajungem la 10-14 kilograme. Kilogramul de carne, zic că undeva la 20 de lei va fi . Anul trecut a fost mai ridicat. Deja au început să se înscrie pe listă consumatorii mei tradiționali, clienții fideli", continuă Florin Vașcu.
Mulți dintre consumatori aleg să cumpere carnea de miel din piață şi nu direct de la producător.
"Cam repede au apărut, acum nu știu dacă au calitatea bună de mâncat. La preț sunt accesibil. Din piață, mai sigur, te uiți la ei îi verifici, dacă e bun."
"Dacă ar veni producătorul să vândă aici rezonabil, nu la 40-50 de lei kilogramul, că până la Paști atât o să se facă."
"Nu prea mâncăm miel, iar ce e în piață nu îmi place, sunt puțini care arată proaspăt. Iar prețurile? Cred că sunt mai bune decât la magazin."
Fermierul din Diniaş, are în total 500 de oi. 250 dintre ele sunt gata să fete în perioada următoare.