Cu ajutorul robotului, medicii din cadrul Clinicii de Urologie, alături de oaspeţi din străinătate, au reuşit să realizeze o prostatectomie, adică extirparea prostatei, în urma diagnosticării cu cancer.
”Robotul este un instrument care ne ajută să vindecăm aceşti bolnavi, dar să şi obţinem nişte informaţii în aşa fel încât tratamentele ulterioare să fie bine modulate şi să le creştem speranţa de viaţă”, afirmă Lazăr Fulger, managerul proiectului RoboCape.
Medicii speră ca aparatul să fie folosit cât mai des. ”Sperăm să ajungem la una-două operaţii pe săptămână, depinde foarte mult de capacitatea noastră de-a diagnostica precoce cancerul de prostată”, precizează Viorel Bucuraş, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean din Timişoara.
Deocamdată, medicii au materiale consumabile pentru intervenţii, care ajung să coste până la 5.000 de euro pentru un singur pacient. Cadrele medicale speră însă să obţină alte fonduri europene pentru aceste materiale.
”Noi demonstrăm că l-am implementat corect, fără nicio problemă, şi dorim ca să fim finanţaţi cu fonduri europene pentru următoarea problemă”, spune Lazăr Fulger.
În plus, conducerea Spitalului Judeţean face demersuri ca sa primească bani de la autorităţile centrale. Se doreşte astfel reluarea programului naţional de chirurgie robotică, care să finanţeze intervenţiile.
Chirurgie cu un robot unic în România. Aparatul a fost cumpărat cu 1,5 milioane de euro
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Andrei Marina
Editor web: Călin Țenche