Primele semnale de alarmă pentru una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale bărbaților

Data publicării:
Conf Dr Constantin Gingu Articol sustinut de SANADOR

Urinările frecvente și dificile, inclusiv noaptea, în cantitate mică și cu presiune scăzută, sunt primele manifestări clinice ale unei afecțiuni des întâlnite la bărbații de peste 50 de ani – adenomul de prostată sau prostata mărită. În stadiile avansate, pot să apară și alte semne și simptome neplăcute, precum durerea la urinare, prezența sângelui în urină, tulburările erectile și chiar retenția urinară.

Pentru a evita aceste complicații, este indicat un consult de specialitate, la urolog, imediat ce apar primele semnale de alarmă. În acest fel, tratamentul poate să înceapă din timp și poate fi realizat prin proceduri minim invazive sau chiar nechirurgicale, care nu implică incizii. Acesta este un mare avantaj în special pentru pacienții în vârstă, în cazul cărora operația clasică, deschisă, implică riscuri mai mari.

În urma consultației, urologul recomandă anumite teste și investigații specifice, pentru diagnosticul adenomului de prostată. Acestea includ analize de urină, pentru excluderea unei infecții urinare, ecografie de prostată și o analiză de sânge numită free PSA – antigenul specific prostatic, care are valori crescute în cazul unor afecțiuni ale prostatei. Pentru a exclude cancerul prostatic, specialistul poate indica și un examen RMN multiparametric de prostată și chiar o biopsie.

Atunci când afecțiunea este descoperită din timp, un tratament pentru prostată poate să implice proceduri nechirurgicale, cu risc redus de complicații, recuperare rapidă a pacientului, durată scurtă de spitalizare și cu îmbunătățirea semnificativă a calității vieții, prin ameliorarea simptomatologiei. Astfel, medicul poate recomanda tratament prin embolizarea adenomului de prostată, prin ablație cu laser, ablație termică sau ablație cu vapori de apă.

Embolizarea adenomului este o procedură de radiologie intervențională, care se realizează prin introducerea unui cateter în vasele de sânge ce alimentează prostata și injectarea unor particule speciale, care blochează circulația la acest nivel, reducând dimensiunea glandei.

Ablația se poate realiza prin mai multe metode și înseamnă distrugerea țesutului prostatic care pune presiune pe vezica urinară. Indiferent de metoda de ablație folosită, intervenția se realizează prin endourologie, adică prin introducerea instrumentelor necesare prin uretră, fără incizii. Pacientul este sedat, pentru ca tratamentul să se desfășoare în cele mai bune condiții de confort și siguranță. O metodă modernă de ablație este terapia cu vapori de apă Rezum, care transformă energia termică în vapori de apă ce distrug țesutul prostatic.

În anumite situații, când aceste metode nechirurgicale de tratament nu pot asigura rezultatele dorite, medicul recomandă tratament chirurgical. Din fericire, în prezent operația poate fi realizată și prin tehnici minim invazive, precum rezecția endoscopică a prostatei sau prostatectomia robotică, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie realizate de medici foarte experimentați, de investigații medicale avansate pentru diagnosticul afecțiunilor prostatei și de numeroase opțiuni de tratament, în funcție de specificul fiecărui caz. La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes proceduri de tratament nechirurgical și intervenții de chirurgie robotică pentru prostată, dar și operații clasice. În acest fel, fiecare pacient are acces la cel mai potrivit tip de tratament, conform indicației stabilite de medic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Oana Radu, în proces cu fostul soț: "Am făcut asta pentru că nu am reușit să mă înțeleg amiabil cu el. Cel...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
Adrian Văncică, Celentano din Las Fierbinți, a slăbit 23 kg: “Mâncam o tavă de tiramisu o dată”. Ce schimbări...
Digi World
Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor. Îmbătrânirea nu e...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
15 ani de când Liam Neeson a rămas văduv. Fiul lui cel mic, mesaj emoționant pentru mama pierdută prea...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...