Performanță printre ruine. Stadionul de atletism din Reșița nu a fost modernizat de 40 de ani

Data publicării:
stadion ruine

Praf și buruieni! Gardurile stau să cadă, bordurile lipsesc, iar pista este mai degrabă din pământ decât zgură. Așa arată stadionul de atletism din Reșița. Condițiile de la Reșița îl dezamăgesc pe Marius Cocioran. În Brazilia va participa la cea mai lungă probă – marș de 50 de kilometri. El poate să calce pe urmele lui Marian Drăgulescu sau Francisc Vaştag, reşiţeni care au adus medalii României.

Pentru că nu există un stadion adecvat, Marius se antrenează cel mai mult în parc, pe aleile de asfalt. ”Pista de atletism nu arată chiar ok. Așa a fost de când mă știu eu tot așa arăta, cu zgură și cu oarecare probleme. Dacă infrastructura sportivă e la pământ, măcar determinarea atleților este la înălțime și de ea depinde performanța”, spune Marius Cocioran.

Perseverența și dedicarea sportivilor îi ajută să treacă peste lipsurile infrastructurii. ”Depinde de voința lor și de dorința lor de a face sport, de cei care conduc, de cele două cluburi, CSM Reșița și Universitatea Reșița, care se implică foarte mult, se zbat, chiar dacă nu au condiții necesare, se zbat să le ofere condiții copiilor care vor ajunge cât mai sus”, a afirmat atletul.

Stadionul de atletism este folosit și de locuitorii din Reșița. Unii fac plajă pe iarbă, iar copiii se joacă fotbal. Însă toți cei care vor să alerge vin aici și fug prin praf:
”Ca tot orașul: paragină curată. Așa e orașul, așa e stadionul, toate vestigiile, tot ce este în oraș în materie de sport. Nu s-a construit nimic, s-a distrus”, -Cum era acum 20, 30 de ani? ”Mai bine îngrijit. Avea o mamă, avea un tată”, ”Ar trebui amenajat stadionul și pentru sportivii de performanță. Când plouă, nu alergăm că sunt bălți”, - Și când nu plouă, prin praf? ”Exact!”, ”Trebuia mai aranjat, mai ca lumea făcut. Aici vin nu numai sportivii, tot orașul”.

Cel mai greu este iarna. Lipsa unei săli de atletism unde să se antreneze sportivii le dă mari bătăi de cap antrenorilor, care visează de ani buni la condiții europene de antrenament. ”Într-o zi visăm și noi să avem un stadion cu tartan ca de aici de pe stadion să plece cât mai mulți sportivi spre înalta performanță. Actualmente, ne pregătim atât aici pe stadion, cât și pe aleile din parcuri și pe șosele”, precizează Octavian Măzăran, antrenor de atletism.

O pistă de tartan, cum sunt cele din Occident, costă aproximativ 500.000 de euro. Anul acesta, Ministerul Tineretului și Sportului promite să trimită la Reșița 230.000 de lei pentru stadionul de atletism. Banii ajung pentru o reabilitare parțială.

”Sistemul de irigații există, nu este chiar 100% funcțional. Vor fi înlocuite în totalitate bordurile, va fi înlocuit gardul și straturile pentru pista de zgură. În teorie sunt cel puțin 5 straturi care trebuie puse pe suprafață”, ne-a declarat Rusalin Fâc, directorul CSM Reșița.

Despre o modernizare totală a arenei nici nu poate fi vorba. Puținii bani pe care clubul reșițean îi primește de la minister de abia ajung pentru întreținere și activitatea sportivă. Iar mai-marii din București spun că și bugetul lor este prea mic pentru o astfel de investiție.

”În aprilie au fost alocați banii pentru pista de atletism, pentru reabilitare. La rectificarea bugetară vom vedea și dacă vom putea continua și cu alte lucrări. Noi nu am avut bani pe infrastructură sau de reparații capitale în ultimii trei ani de zile. A trebuit să acoperim activitatea sprotivă. Noi putem să mai dăm pentru reabilitare. A căzut un acoperiș sau s-a stricat centrala. Dar ca investiție, în totalitatea ei, e foarte greu să acoperi din bugetul propriu și programul de funcționare, și întreținere de bază, darămite construcții”, ne-a transmis Carmen Tocală, secretar de stat în MTS.

Antrenamentul se desfășoară nu doar pe pistă, ci și în sala de forță. Dar și aici condițiile sunt departe de nivelul performanței. Gantere ruginite și aparate vechi de zeci de ani sunt echipamentele cu care sportivii își întrețin condiția fizică.

Stadionul UMT, ascuns sub buruieni. Baza sportivă, unde s-au câștigat patru titluri de campioană a României, e abandonată

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...