”Fă drept ăla de tot ştii ca următoarea care o lipim să fie dreaptă. Cum am zis aşa am zis că fac, am uitat, rotunjesc prin amândouă părţi şi sigur o să meargă”. Aşa se lucrează de ore bune la sofaua de pe pietonala Mărăşeşti, căci fiecare piesă are locul ei în mozaic. De întregul design s-a ocupat Dan Ungureanu. Timişoreanul care studiază la Cambridge s-a întors acasă pentru a pune pe picioare canapeaua socială, un simbol al interculturalităţii.
”Am combinat elemente din diferite culturi, elemente populare şi a ieşit canapeaua. Elemente din portul popular sărbesc, unguresc, românesc, desigur combinate cu forme geometrice”, spune Dan Ungureanu.
Peste cinci mii de piese din sticlă şi ceramică sunt folosite pentru mozaicul ce acoperă canapeaua din beton. Aceasta cântăreşte nu mai puţin de 1 500 de kilograme.
”E o idee faină pentru comunitate şi reprezintă toată, toatel culturile care sunt adunate în Banat”, afirmă Despina Iancu, voluntar la festivalul Plai.
Canapeaua socială a atras zeci de curioşi pe pietonala Mărăşeşti, iar, după câteva indicaţii, mulţi dintre ei s-au şi încumetat să dea o mână de ajutor: ”Am pus o piesă. Da, mi se pare interesant şi ar trebui făcute mult mai des astfel de proiecte în România”, ”Sunt curios în câte zile va fi gata”, ”N-am mai văzut, dar de ce nu? Sunt open pentru idei noi”.
Canapeaua socială va fi gata în două săptămâni şi este realizată în cadrul festivalului Plai ce va avea loc în luna septembrie.
reporter: Vlad Ungar
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche