Mii de șoferi au fost amendați, anul trecut, de polițiștii locali, după ce au parcat sau staționat în zona pietonală din centrul istoric al Timișoarei. Primăriei i-a luat câțiva ani să transforme arterele în alei de promenadă, însă numărul celor care nu respectă noile reguli crește de la un an la altul. În orașele de peste graniță, șoferii sunt mult mai civilizați.
15 străzi din centrul Timișoarei au fost transformate, în ultimii opt ani, în zone dedicate exclusiv plimbărilor. Au fost montate indicatoare, pe care însă tot mai mulţi şoferi nu le respectă. Anul trecut, numărul ilegaliştilor a crescut cu 5 procente faţă de 2017.
"Ați oprit în zonă interzisă. De ce? Nu sunt suficiente locuri de parcare în Timișoara. Doamnă, am destule probleme, nu îmi trebui să mai îmi faceți și dumneavoastră..."
"Poate se schimbă, poate mai apar locuri de parcare în Timișoara, poate face Robu ceva. MUSCĂ Cred că 30- 40% din locurile de parcare din Timișoara sunt așa."
Zilnic, poliţiştii locali patrulează în zonă, în speranţa că îi vor determina pe şoferi să îşi schimbe comportamentul.
"E zonă pietonală, dedicată exclusiv pietonilor și accesul interzis se vede indicatorul acolo. Plus că mașinile parchează până pe trotuar, îngreunând circulația pietonilor. Unitați dumnavoastră ce e aici. De multe ori până în fața magazinului, nu se poate intra nici măcar în magazin", expplică Valentin Galu - agent al Poliției Locale.
Şoferii ilegalişti identificaţi sunt amendaţi, iar pe viitor riscă să le fie ridicate autoturismele.
"Polițiștii locali din cadrul Seviciului Circulație Rutieră au aplicat anul trecut un număr de 7115 de sancțiuni contravenționale pentru prirea staționarea în zone interzise, inclusiv zonă pietonală din zona centrală a Municipiului Timișoara. Sancțiunile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 290 și 725 de lei cu puncte penalizare amendă, puncte de penalizare la permis", spune Daniela Seracin - purtător de Cuvânt Poliția Locală Timișoara.
Situaţia stă altfel în țările civilizate. Dincolo de graniță, în Ungaria, zonele pietonale sunt respectate de șoferi. Centrul orașului Szeged, aflat la 150 de km de Timişoara, are zeci de străzi pietonale renovate, unde aproape niciodată nu sunt surprinse mașini.