La Săcălaz, o parte a electoratului a oprit, după ieşirea de la urne, la o terasă de lângă secţia de votare. Aici s-au dezbătut problemele comunei: „Un an şi ceva, aproape doi, foarte prost a mers. Foarte prost din cauză că n-au fost consilieri, în primul rând, la primărie. Nu se putea rezolva niciun act, nici pentru locuinţe, nici pentru impozit, nici pentru nimic“, - Aţi fost, aţi votat? ”Da, am fost, am votat”, – Şi dumneavostră pentru ce aţi votat? ”Pentru consilieri, schimbarea. Să scăpăm de ei. Clanul, de 20 de ani tot ei sunt la putere. Ştiu ei care“.
Vechiul consiliu local din Săcălaz a fost dizolvat pentru că, timp de trei luni, nu a emis nicio hotărâre. Fie că au ales schimbarea sau continuitatea, localnicii de aici speră să se rezolve blocajul apărut în ultimul an: - Pentru ce aţi votat? ”Pentru continuarea lucrurilor bune ce au început acuma doi ani de zile“, „S-a staţionat foarte mult când se puteau face o grămadă de lucruri. Ne-am blocat fără consiliu“, „Pentru schimbare în bine, clar, că m-am plictisit“, „Sper cu ocazia asta să se ajute mai mult tinerii, pentru că ei au nevoie mai multă“.
Dezvoltarea comunei a avut de suferit din cauza dizolvării consiliului local, spune primarul Ilie Todaşcă. „Săcălazul a stagnat destul de mult. Foarte multe probleme ale comunei nu se pot rezolva decât prin consiliul local. Mie legea îmi dă foarte puţine atribuţii în momentul când nu este consiliu local. La ora actuală nu avem buget, nu avem taxe şi impozite locale, n-am putut să propun nişte proiecte pentru finanţare fără hotărâre de consiliu local“, ne-a declarat Ilie Todaşcă.
Aproape 7.000 de locuitori ai comunei Săcălaz au avut drept de vot la alegerile de duminică.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche