Parcul trebuia să fie un loc de promenadă şi relaxare pentru cetăţenii din centrul Aradului. La doar câţiva ani de la darea în folosinţă, începe să arate la fel cum a fost înainte de realizarea investiţiei.
”Aş putea spune comparativ cu alte parcuri din ţară, pentru că locuiesc în Cluj, că nu arată extraordinar, mai ales din punct de vedere al curăţeniei. Lacul ar trebui curăţat mai des”, ”Oameni de ordine nu am observat în parc, cum o fost în momentul în care s-o deschis parcul, când îţi era mai mare dragul să vii în parc”, ”Lacul mizerabil! Aşa cum se vede. Uitaţi! Luaţi imagini şi vă daţi cu părerea şi dumneavoastră!”, spun cei care au trecut pe acolo.
”Algele au constituit o problemă pentru acest lac şi înainte de reabilitare, însă Primăria a promis că, odată cu instalarea fântânilor arteziene, apa va fi aerată şi, astfel, algele nu se vor mai înmulţi. Planul, din câte se vede, nu a funcţionat”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Fântânile pentru care s-au plătit peste 600 de mii de euro funcţionează însă numai câte o oră pe zi, iar Primăria pare că nu are soluţii pentru a reda zonei aspectul plăcut pe care l-a avut la deschidere.
”Lacul este un lac natural, are un izvor, după cum ştiţi. Există... s-au încercat diverse soluţii, dar acestea trebuie să fie în echilibru cu politicile de mediu şi cu normele de mediu”, ne-a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Arad.
Chiar şi aşa, soluţii există. ”Ar veni soluţia naturală, pe cale naturală sau seminaturală, a introducerii unor peşti, şi anume amurul, care s-ar hrăni cu toată vegetaţia respectivă din acest lac”, spune Gabriel Herlo, biolog, în Parcul Natural Lunca Mureşului.
Curăţenia parcului este asigurată de Gospodărirea Comunală Arad, o societate aflată în subordinea Primăriei. La fel ca şi în cazul lacului, şi la acest capitol, autorităţile spun că sunt cu lucrările la zi, asta deşi realitatea din teren îi contrazice.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche