La începutul acestui an, şefii de secţii au fost nevoiţi să aleagă între a interna pacienţii care nu au nevoie sau a-i lăsa acasă pe cei pentru care spitalizarea de o zi nu era suficientă. Opţiunea lor este în favoarea bolnavilor, dar aduce pagubă la bugetul de stat.
"În acest an nu am definit pachete de internare de zi, deoarece diagnosticele care sunt cuprinse în pachetul de bază, nu se pretează toate pentru internări de zi", spune Elena Bernad, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Judeţean Timişoara.
Cea mai critică situaţie este la Maternitatea Bega, unde doar 40% dintre paciente necesitau mai mult de o zi de internare.
"Numărul de diagnostice care se tratează actualmente este total insuficient. Sunt patologii, sunt afecţiuni care trebuie tratate prin acest tip de internare, care din păcate, actualmente nu mai fac parte din pachetul de internări de zi", spune managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.
Pentru anul viitor, şefii secţiilor din spitale intenţionează să propună noi liste de diagnostice, în aşa fel încât să nu mai fie nevoiţi să ţină pacienţi în spital fără să fie nevoie. Aceste propuneri vor ajunge pe masa autorităţilor centrale.
"Cred că propunerea ar trebui să vină din partea fiecărei secţii, pentru că fiecare secţie îşi defineşte pachetele de de zi care le consideră necesare pentru a rezolva unele cazuri, în situaţia în care se pot rezolva, acea patologie se poate rezolva într-o singură zi şi nu necesită supraveghere suplimentară în spital", mai spune Elena Bernad.
Costurile cu spitalizarea nu sunt de neglijat. Pentru un singur pacient, care rămâne internat o zi, unitatea plăteşte 300 de lei, iar la unele secţii cheltuielile pot ajunge chiar şi la 450 de lei.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Hrişcu
Editor Web: Răzvan Bulacu