La ora actuală, la naştere, bebeluşii sunt testaţi doar pentru două boli. Alte câteva zeci de afecţiuni ar putea fi depistate doar printr-un screening neonatal amănunţit. Numai în câteva maternităţi private din România se fac aceste analize, iar pentru ele părinţii scot din buzunare aproape 500 de lei.
”Pe măsură ce se fac aceste teste, sunt nişte teste ce se aplică tuturor nou-născuţilor, chiar dacă se vor depista puţine cazuri. Unul-doi la 100 000 de nou-născuţi tot e bine, pentru că aparent nou născuţii sănătoşi sunt viitori pacienţi”, afirmă Georgeta Rus, medic de familie.
Screeningul se face în a treia şi a cincea zi de viaţă a bebeluşilor: ”Este vorba de un screening de depistare a bolilor genetice sau cu transmitere genetică, la copii nou-născuţi, care copii, de la început, nu au semne clinice, decât poate la 15-20-25 de ani”.
Contravaloarea testelor va fi plătită din bugetul Consiliului Judeţean. Autorităţile speră ca pe viitor să găsească surse de finanţare pentru ca toţi nou-născuţii să beneficieze de analizele gratuite şi nu doar un număr limitat de copii.
”Îi rugăm şi pe ceilalţi colegi din unităţile administrative, respectiv primării, ca să poată să îşi prevadă şi ei o anumită sumă, ţinând cont că avem în judeţul Timiş, în total, aproximativ între 6.500 şi 7.000 de naşteri”, spune Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
La nivel naţional ar fi nevoie, în medie, anual, de 700 000 de euro pentru ca toţi nou-născuții să fie testaţi.
reporter: Adina Iriza
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche