Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Timişoara. Vizată de ancheta Curţii de Conturi este Clinica de Chirurgie Vasculară

Data publicării:
nereguli prima

Două luni a durat ancheta Curții de Conturi în Secția de Chirurgie Vasculară. Cea mai gravă neregulă descoperită este legată de operațiile estetice realizate chiar în secție. Practic, pacienta era trimisă de medicul de familie cu un anumit diagnostic spre Chirurgie Vasculară, însă era internată cu alt diagnostic în cadrul secţiei.

Din raportul Curţii de Conturi: 
„Se observă că nu concordă diagnosticul înscris în biletul de trimitere de la medicul de familie spre ambulator, cu diagnosticul înscris pe biletul de trimitere spre internare (nodul mamar), cu diagnosticul transmis înspre decontare la CJAS pe servicii ambulatorii. (...) Dacă a fost internată cu nodul mamar nu trebuia trimisă către Chirurgie Vasculară, mai mult prestându-i-se şi servicii de corecţie estetice ce nu pot fi achitate din FNUASS”.

De cealaltă parte, şeful secţiei se apără și spune că legea nu-i interzice să realizeze intervenţii pentru care are studii şi pregătire îm domeniu. ”Eu sunt medic primar de chirurgie generală, sunt medic primar de chirurgie plastică şi reconstructivă, sunt medic primar de chirurgie vasculară, or competenteţele secţiei sunt date de competenţele persoanelor care lucrează în acea secţie”, ne-a declarat Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Mai mult, acelaşi raport relevă faptul că pacientele, care au suferit intervenţii la sân, aveau prioritate în faţa celor care aveau boli cronice specifice secţiei.  ”Singura perioadă în care toţi pacienţii, care se adresează Clinicii de Chirurgie Vasculară, aşteaptă este perioada normală a listei de aşteptare conform cu capacitatea de lucru şi cu materialele pe care le avem în această secţie”, a precizat Mihai Ionac.

Din raportul Curţii de Conturi:
„În luna iulie 2014, CNP-ul doamnei X a fost raportat la CJASTM ca fiind parte în Programul Naţional de Sănătate - Subprogramul Chirurgie Vasculară cu un consum de materiale sanitare - fire sutură în chirurgia cardiovasculară - în valoare de 408.12 lei. Consumul materialelor decontate din PNS şi raportate la CJASTM sunt confirmate ca fiind decontate din PNS. De menţionat că în baza de date SIUI figurează codul eroare (...), bolnavul nu a fost înscris în PNS. (...) - totuşi acest pacient a fost introdus ulterior în acest program naţional. Auditorul public extern, se întreabă retoric, cum a fost introdus acest pacient în PNS - Subprogramul de Chirurgie Vasculară - având drept diagnostic Infertilitatea femeii de origine tubară?”

”Juriştii spitalului şi avocaţii care au legătură cu Spitalul Judeţean studiază modalitatea de recuperare a sumelor care sunt prevăzute în controlul Curţii de Conturi”, afirmă Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

De asemenea, Curtea de Conturi sesizează faptul că pacienţii au fost puşi să-şi plătească medicaţia, deşi erau internaţi, lucru recunoscut de managerul spitalului, dar infirmat de conducerea secţiei. Mai mult, unitatea a fost şi sancţionată de Casa de Asigurări tocmai din acest motiv. ”Au fost anumiţi pacienţi care au fost trimişi să cumpere anumite materiale sanitare sau medicamente care s-a dovedit că existau în momentul respectiv în magazia spitalului”, spune Marius Craina.

”Declaraţiile auditorului, care evident că nu cunoaşte această profesie şi habar n-are de modul în care funcţionează sistemul în spital, sunt false”, susține Mihai Ionac.

”Au fost depuse 21 de sesizări. Din acestea, şase sunt pentru secţia de Chirurgie Vasculară. În urma acestor sesizări, CJAS a efectuat un control la Spitalul Judeţean, s-au constatat aceste nereguli şi a fost sancţionat furnizorul cu 1% din valoarea de contract, adică suma de 831.576 de lei”, ne-a declarat Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Singurul lucru recunoscut de conducerea Clinicii de Chirurgie Vasculară este faptul că medicii ar fi recomandat pacienţilor să cumpere materiale de la anumite farmacii. ”Am indicat şi am recomandat ca dacă tot ca dacă tot cheltuiesc acei bani pe materiale pe care spitalul nu le pune la dispoziţie, cum ar fi fire de sutură, halate, diverse materiale pe care le folosim în operaţie, să ia lucruri de calitate. Aceea este farmacia sau acelea sunt farmaciile de unde pacienţii şi-au cumpărat”, spune Mihai Ionac.

Raportul Curţii de Conturi va fi contestat de conducerea Clinicii de Chirurgie Vasculară, iar prin intermediul Colegiului Medicilor unde a fost deja depusă o sesizare, instituţia va fi atacată în instanţă.

Saloane noi la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...