Liceul Pedagogic „Carmen Sylva" din Timişoara are doi paznici şi trei gardieni care asigură non-stop paza în şcoală. Ei îi verifică pe elevi la intrarea în unitatea de învăţământ și se asigură că aceştia nu chiulesc de la ore. O altă sarcină este să nu lase persoane necunoscute să intre în şcoală. Sunt plătiţi de părinţi, pentru că şcoala nu are resurse să le achite salariile.
Elena Jebelean, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva", a declarat pentru Digi24 Timișoara: „La noi există (paza - n.r.) și datorită contribuției majore pe care o are în acest sens comitetul reprezentativ al părinților. S-a ajuns la găsirea unei soluții pentru plata pazei din afara veniturilor școlii".
Autorităţile au gândit un plan de acțiune prin care să prevină incidentele în şcoli, în special în cele nepăzite.
„Încercăm să găsim modalități de a acoperi faptul că nu există o persoană angajată special pentru acest lucru. Ne interesează, în mod special, să reglementăm accesul în școală. Iar acest lucru este făcut în anumite locuri prin diferite elemente tehnice, știu și eu, camere de luat vederi, sau intrare pe bază de cartelă", afirmă Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș.
Poliţiştii patrulează în preajma unităţilor de învăţământ şi vor să întocmească fişe de evaluare a fiecărei şcoli, pentru a stabili care sunt cele mai predispuse la incidente.
Comisar șef Florin Bolbos, inspector șef adjunct în cadrul IPJ Timiș, afirmă: „Fișa ne ajută pentru că putem face, pentru anumite perioade de timp, o evaluare a unității respective, să vedem vulnerabilitățile și modul în care Poliția trebuie să acționeze mai departe din punct de vedere preventiv și de combatere a unui fenomen, dacă apare la unitatea respectivă".
În județul Timiș sunt aproximativ 200 de unități de învățământ. Mai puţin de jumătate sunt păzite.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche