Numărul mare de posturi vacante din universități reprezintă o armă cu două tăișuri. Pe de o parte, se resimte lipsa de personal, Iar pe de alta, se dorește renunțarea la multe dintre acestea. Printre instituțiile care duc lipsă de angajaţi se numără Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" din Timișoara. Aici, multe posturi nu sunt ocupate din cauza salariilor mici. Remunerația lunară nu depășește 1.500 de lei pentru un asistent universitar, aşa că nici candidaţii nu se înghesuie.
Marius Raica, rectorul UMF Timișoara, ne precizează: „Avem un deficit remarcabil de cadre didactice, din acest punct de vedere. Pot să vă dau cifra exactă: pe 1035 de posturi constituite în statul de funcții, ocupate sunt 690. 688 că și-au mai dat doi demisia în ultimele zile".
La alte unităţi însă, unele norme sunt comasate și reduse. La Universitatea de Vest din Timișoara lucrează aproape 800 de dascăli, dar sunt și aproximativ 300 de norme didactice vacante. Cu toate acestea, planurile instituției urmăresc desfiinţarea unor posturi.
„Îmi doresc să fie o scădere mult mai mare, pentru că dorim să ne implicăm cât mai tare în restrângerea numărului specializărilor, a numărului de oferte educaționale pe licență și master, acolo unde oferta este mult prea stufoasă, mult prea ineficientă și din punct de vedere financiar, dar și există o serie de redundanțe între programele de studii", afirmă Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Şi la Universitatea de Agronomie predau aproape 400 de cadre didactice și sunt vacante aproximativ 200 de locuri. Nici în acest caz, conducerea unităţii nu dorește să le scoată la concurs, pentru că numărul studenților e diferit de la un an la altul.
„Numărul de posturi vacante s-a redus, este undeva la 20%. Însă nu ne propunem să ocupăm aceste locuri pentru a avea o marjă de siguranță pentru perspectivă", ne-a declarat Paul Pîrșan, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
În Timișoara, aproximativ 40.000 de studenți urmează cursuri universitare, iar numărul cadrelor didactice este de aproximativ 2.500.
reporter: Miodrag Hojda
operatori: M. Pop/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche