”E încuiată că nu funcționează fiindcă nu e apă. Din cauza secetei nu e plin barajul ca să urce apa să vină pe jgheab, să meargă moara” - Cu ușile încuiate stau 19 mori, iar cei 30 de localnici care depind de ele sunt nevoiți să se împartă între cele trei funcționale. Până să vină seceta, Marius Craion măcina grâu și porumb la moara de lângă comună. Acum, trebuie să meargă peste doi kilometri pe jos, la ultima moară din complex.
”Îs foarte utile pentru noi, pentru făină... avem pentru noi făină, pentru animale, pentru găini, pentru păsările toate”, spune Marius Craion, localnic.
Zona are un mare potențial turistic, mai ales că toate cele 22 de mori de apă au fost refăcute, după ce au fost distruse de viitura puternică de anul trecut. La vremea aceea, Guvernul a alocat, prin Compania Națională de Investiții, aproape 200.000 de lei.
”Speram sã fie mai multe funcționale”, ”Știam că au fost ceva probleme anul trecut și eram curioasă... Zic hai să vedem... Stăm în Caraș-Severin și totuși nu cunoaștem zonele astea superbe”, sună două opinii culese în zonă.
”De trei luni nu a mai plouat zdravăn în zonă, iar râul Rudărica aproape a secat. Debitul este scăzut, astfel că morile nu mai pot funcționa. Din cauza secetei, nici morile deschise nu funcționeazã la capacitate maximă”, spune Angela Novăcescu, reporter Digi 24 Timișoara.
Primarul comunei susține că nu a mai fost o secetă așa mare până acum și că doar o ploaie zdravănă ar putea să pună roțile în funcțiune. ”Atât pentru animale cât și pentru ei pentru cã la noi se consumă foarte multă mămăligă. Și au și mori cu ciocane electrice, dar nici animalele nu mănâncă cum mănâncă făina de la aceste mori”, ne-a declarat Ilie Imbrescu, primar comuna Eftimie Murgu.
Morile de apă de la Rudăria au fost construite în anii 1700. În 1874, pe Valea Rudăriei existau peste 50 de mori de apă, dar numeroasele inundații au distrus mai bine de jumătate din ele.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche